По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника?

Топят ли се парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове, по-известни като втори стълб? Според доклад на европейския институт "Бетър Финанс" - 100 лева внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 година са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г.

По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника –държавата и частните фондове.

Пенсионните фондове отчитат нарастване на активите

Десислава Петрова ще достигне пенсионна възраст след 23 години. Както всички българи, родени след 1959 година, които не се интересуват от пенсионната си партида, вноските ѝ за втора пенсия са разпределени служебно в един от 9-те частни фонда. Според доклада на експертите системата с втората пенсия не работи.

„Реалната доходност след изчистването на влиянието на инфлацията и таксите в България е отрицателна. Това означава, че осигурителните вноски на хората се топят по покупателна способност. Не се натрупват, те се губят, в сравнение с държавната, където правата ви за държавна пенсия нарастват средно 4% всяка година последните 20 години“, заяви пред БТВ Любомир Христов, автор на българската част от доклада.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване намират изводите от доклада за неверни и подвеждащи.

„Доходността от УПФ е положителна, след като се приспадне инфлацията, две пенсии са повече от една. Изчисленията са направени погрешно и тенденциозно“, каза Евелина Милтенова.

От Министерството на труда и социалната политика посочат, че готвят промени за гражданите с партиди в универсалните фондове и напомнят, че всеки има право да прехвърли партидата си в НОИ до 5 години преди да навърши пенсионна възраст. Но парите, натрупани от частните фондове се наследяват, а тези в НОИ - не.

Коментари

  1. 2020.10.03 | 14:47
    ЧПФ са живи мошенници.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет