Търси се решение на проблем, свързан с преминаване на тежкотоварни автомобили през Силистра

В Областната администрация в Силистра с участието на областния управител Ивелин Статев и на неговия заместник Илиян Великов се е състояла междуинституционална българо-румънска среща във връзка с намиране на решение на проблема с преустановяване на денонощното преминаване на тежки товарни автомобили край жилищни блокове в град Силистра, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Става дума за улици, които са част от европейски транспортен коридор 7, на път за ГКПП Силистра - Кълъраш и оттам за превоз с фериботни платформи през р. Дунав, се уточнява в съобщението.

София се включва в Европейската седмица на мобилността

В разговорите с участието на представители на двете румънски фирми, превозващи товари през р.Дунав, са участвали кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов; председателят на ОбС д-р Мария Димитрова; изпълнителният директор на ИА "Морска и речна администрация" Живко Петров; представители на "Гражданска инициатива", водени от д-р Недко Белев от Фондация "Човек, природа, здраве"; директорът на ОД на МВР гл.комисар Юлиян Караславов; представители на "Гранична полиция", "Митници" и на АПИ ; След разменената информация, включително за проблемите, създавани за гражданите от страна на тировете (190 000 годишно), като шум, прах, вибрации, теренно замърсяване е станало ясно, че има декларация с искане тежкотоварните автомобили да не преминават през града, като за целта бъде намерена алтернатива.

Сред отдавна подготвяните варианти е възстановяването на спрелия дейността си фериботен терминал в района на с.Айдемир, но ще се търсят и други възможности. Декларацията е подписана от д-р Недко Белев от Фондация " Човек, природа, здраве", Слави Славов, проф. дин Георги Атанасов, Юлиян Желев, Иван Кулев, Марин Маринов.

В нея се казва: "Във връзка с усложняващата се обстановка с преминаването на международен тежкотоварен трафик през територията на град Силистра и безрезултатните срещи, проведени с различни институции за разрешаване на горепосочения проблем, настояваме за: 1.Предприемане на незабавни действия от държавната власт за възстановяване дейността на Фериботен комплекс - Силистра; 2.Незабавно изпълнение на решението на Общински съвет - Силистра за извеждане на тежкотоварния трафик извън град Силистра.

Ако посочените по-горе действия не бъдат предприети от съответните общинска и държавна власт в срок до един месец, сме готови за гражданско неподчинение на територията на град Силистра", се казва в документа.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет