София се включва в Европейската седмица на мобилността

За поредна година София се включва в Европейската седмица на мобилността, която ежегодно се провежда между 16-ти и 22-ри септември по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт". В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни.

Тази година е различна, защото епидемията от COVID-19 промени много неща в сферата на мобилността. Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично.

Стартира услуга за споделено ползване на велосипеди в София

Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно и, разбира се, безопасно придвижване в града.

Първите дни от седмицата (16 - 18-ти септември) са посветени на безопасността под мотото „Остани жив! Пази живота!“

През уикенда (19 - 20-ти септември) на различни места в града всеки, който желае, може да изпробва придвижване с тротинетка или разходка с електрически велосипед във Витоша.

Нови автобуси тръгват към Витоша

Кулминацията в програмата е на  22-ри септември на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 11 ч. сутринта до 16 ч. следобед всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

Заповядайте. Включете се. Нека всички да изберем по-чист и здравословен начин на придвижване, за да дишаме по-чист въздух, призовават от Столичната община.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет