Емил Димитров провери склад за пестициди край село Бели мел

  • 15 септември 2020 17:00

  • 281
  • 1
Емил Димитров провери склад за пестициди край село Бели мел
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и днес провери склад със стари излезли от употреба препарати за растителна защита, намиращи се в землището на село Бели мел, община Чипровци, област Монтана.

По предварителни данни от него се очаква да бъдат извадени и извозени за обезвреждане около 1,8 тона стари препарати за растителна защита. Проверката е свързана с разпоредените от Върховна административна прокуратура инспекции за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Констатирано е, че състоянието на склада в село Бели мел е лошо. В него се съхраняват около 1,8 тона пестициди. Има поставена предупредителна табела „Опасни отрови“, като няма наличие на охрана. Складът е разрушен и е оценен като рисков, тъй като отстоянието му е на около 200 метра от левия бряг на река Огоста. В съседство на склада са разположени и три от т. нар. ББ-кубове, в които се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита, като при огледа им се установи, че единият е корозирал, в лошо състояние е и има следи от течове.

От страна на експерти от подразделението Tredi на фреската Seche group, които изпълняват дейността по анализ и обезвреждане на пестицидите, беше обяснено, че ББ-кубовете не се препоръчват като метод за съхранение, тъй като това не се счита за окончателно обезвреждане и води до образуване на нови опасни отпадъци. При съхранението самите ББ-кубове се замърсяват и следва да се управляват като опасни отпадъци. Това увеличава повече от двойно разходите за обезвреждане. Тази практика в България е въведена от Евдокия Манева като министър на околната среда от 1997 г., като към настоящия момент не се прилага поради несъответствието ѝ с изискванията на Стокхолмската конвенция.

Емил Димитров: Събрани са над 50 тона стари пестициди през последния месец

Старите препарати за растителна защита са натрупани преди 1990 г. в някогашните ТКЗС и АПК, като част от пестицидите са в течно, други в прахообразно състояние. В периода 2015-2019 г. беше реализиран проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, финансиран  по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Проектът беше пилотен и по него бяха изнесени от страната и унищожени 3847 тона негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита, които се съхраняват в складове на територията на цялата страна, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

 

Филип Епитропов
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
правител

2020.09.15 | 17:33

1
това правителство е от инспектори. като от нищо не разбираш - ходи по инспекции е казал главния вожд

Добави коментар

Водещи новини