България има уникалния шанс да бъде победител с европейската награда "Натура 2000" със старите си гори

  • 11 септември 2020 17:32

  • 337
  • 0
България има уникалния шанс да бъде победител с европейската награда "Натура 2000" със старите си гори
© Pixabay

България има уникалния шанс да бъде победител с европейската награда "Натура 2000" със старите си гори. Страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа по площи на стари гори, съобщават от Изпълнителната агенция по горите към МЗХГ.

Благодарение на съвместните усилия на държавата и неправителствените организации 109 000 хектара от местообитанията в зоните по "Натура 2000" в държавните горски територии се опазват като гори с висока природозащитна стойност.

С продължаващия процес на горска сертификация в страната площта на тези гори продължава да нараства и в общински и частни горски територии. По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за опазване на защитените зони.

За този успех страната ни е номинирана от ЕК за европейската награда "Натура 2000". В момента класирането ни извежда на второто място и имаме сериозни шансове да спечелим това отличие. Нека подкрепим вековните гори и с това още веднъж да докажем отговорността си към опазването на българската гора и природа, се призовава в съобщението.

Публичното гласуване е на следния уеб адрес: https://natura2000award-application.eu/finalist/4291. Гласът се отчита, след като се потвърди съобщението в електронната поща.

Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини