Добра новина за строителството на нови детски градини в София

  • 04 септември 2020 13:37

  • 1361
  • 4
Добра новина за строителството на нови детски градини в София
© Булфото (архив)

Една добра новина за строителството на нови детски градини в София - промените в Наредбата с изисквания за сградите за образование, които предложих, са факт. Това съобщи във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков.

Нормативни промени съдействат за намаляване на недостига на места в детски ясли и градини

В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля.

На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата.

Родители алармират, че изчезват свободни места преди класирането за детските градини в София

Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

По мое настояване за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата.

С новите текстове се уеднаквяват и други изисквания, които досега не бяха в синхрон в различните наредби. Очакваме и промените на Министерство на здравеопазването.

Столична община предлага промени в класирането за детски градини и ясли

В момента довършваме новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще разкрием над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще можем да ги увеличим.

Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите.

Благодаря на министъра на регионалното развитие г-жа Аврамова, на зам.-министър Нанков и техните екипи за съдействието и общата работа за децата на София, съобщи още столичият кмет.

Една добра новина за строителството на нови детски градини в София - промените в Наредбата с изисквания за сградите за...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Петък, 4 септември 2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1361 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
На една детска градина се падат

2020.09.04 | 14:33

4
10 хазартни СДС-заведения за измама и трафик на дрога.

2020.09.04 | 14:15

3
за 15 години окрадохте всички терени, сега решихте градини с „неправилна“ форма да строите. мутри .!.
тиквата кратун

2020.09.04 | 14:08

2
тиквата кратун 15 години на една детска градина не отиди да прерязва лентата. деца няма, а хората няма къде да си водят децата в градина и ясла. иначе голямо хралене голямо чудо.
Мишо

2020.09.04 | 13:43

1
Ей толкова години нищо не построихте. Сега се сетихте и разбързахте. Тъпунгери и Измамници.

Добави коментар

Водещи новини