Всепозволеността, която ни затрива

  • 31 август 2020 18:35

  • 3156
  • 0
Всепозволеността, която ни затрива
© Фейсбук

В сляпо преследване на свободата и правата си, повечето българи го удариха на безхаберие и чувство, че всичко им е позволено, че имат само права, но не и задължения. Не малко са и онези, които нямат нито страх от Бога, нито срам от хората и с брутална надменност, характерна за всепозволеннността тъпчат всичко и всеки в обществото.

На тези тъжни философски размисли навеждат няколко примери от изтеклия уикенд. Но ако човек се разрови, със сигурност ще открие много повече доказателства, илюстриращи чувството на всепозволеност. Което впрочем ни отдалечава все повече от демократичните "бели" държави, към които твърдим, че се стремим. В тях гражданите спазват реда, подчиняват се на нормите и не се държат  като парвенюта. Последните тук имат заслуга за бутафорията, наречена фасадна демокрация.

Още неизсъхнало мастилото под заповедтта на екоминистъра за забрана на движението на джипове в Рила и хоп, местните тарикати измислиха как да я заобиколят. 

Туристи и този уикенд установиха, че тежките машини разбиват горските красиви местности от Паничище за хижа "Рилски езера". Хитреците лъжат, че били излезли за гъби и прочее врели некипели, за да оправдаят противозаконните си действия. Миналата седмица и преди това учени от БАН и активисти от граждански екосдружения предупредиха, че е опасно за природата, в  частност за Седемте рилски езера, масовото човешко присъствие във високата част на НП "Рила". 
Наскоро екоминистърът показа и подписана от него Заповед за създаване на Защитена зона "Рила буфер", в сила от 17 март 2020 г., и обясни, че пътя от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на парка под хижа "Рилски езера" вече влиза в тази територия. Така в този район са разрешени автомобили само при бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, аварийни, спасителни и контролни дейности или по предварително съгласувани със съответната РИОСВ маршрути. Обаче за местните бабаити какво ли означават някакви си заповеди, правила и ред, щом има възможност да ударят келепира от любопитните туристи!

Доц. д-р Анна Ганева, шеф на ИБЕИ-БАН пред novini.bg: Намалете човешката преса върху Рилските езера

Буквалното съсипване на природата ни е част от повсеместното нарушаване на всякакви правила в обществото ни. 

Оставиха в ареста Шалтера, стрелял и пребил шофьор край Добрич

Тези дни проговори и един от участниците в отвратителен пътен инцидент край Добрич, станал преди десетина дни. Тогава татуиран бабаит стреля по друг шофьор на пътя задето го бил "засякъл". Как ще приключи тази характерна за движението по пътищата у нас драма, тепърва ще става ясно. Примерно в началото на август т.г. някакви други гамени се стреляха и надпреварваха с колите си край село Петърч, ама не за прословутото зеле от района. Засега е очебийно, че на пътя у нас всеки е потенциален убиец и потенциална жертва. Защото повечето както живеят, така и шофират - с чувството, че всичко им е позволено, без грам съображение с останалите, с правилата и нормите. Те извършват покушение срещу собствения си народ, срещу всички нас. А ние с мълчанието и бездействието си им помагаме.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3156 0

Водещи новини