Как да избираме безопасни козметични продукти?

  • 21 май 2024 13:03

  • 826
  • 2
Как да избираме безопасни козметични продукти?
© Pixabay

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти.

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" по БНР бе обсъдена темата "Науката във всекидневието". Гост в ефира бе Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказа как козметиката може да бъде едновременно работеща, натурална и основана на науката.

В предаването Нели Понева сподели, че много козметични фирми си позволяват да имат дори медицински претенции, което е забранено от европейските регламенти. Те често приписват на своите продукти невъзможни свойства и ефекти. Според нея козметиката не може да претендира да бъде лечение; тя е създадена, за да поддържа и профилактира здравината на кожата, но не и да лекува.

Липсата на консерванти например не гарантира качество на козметиката. Според Понева, липсата на консервант може да бъде дори по-опасна от наличието на добри консерванти. "В момента има много качествени консерванти, но за жалост, тези, които се използват масово, са на ниска цена и с неясно качество", казва тя. Някои продукти дори използват съставки, отхвърлени от европейските регламенти, като формалдехид, който се натрупва в организма.

Високи цени и съмнителен състав

На пазара често се срещат продукти с високи цени и неприемлив състав, докато други, по-евтини, могат да бъдат с по-добро качество. Разбирането на състава изисква познания по химия, което не е работа на потребителите според Понева. Затова тя съветва да се избират фирми, на които потребителят има пълно доверие. Понева подчертава и необходимостта от засилен контрол над производителите, тъй като козметичните средства според нея не са подложени на нужния контрол.

В предаването тя открои и друг проблем - младите хора често се пристрастяват към козметичните продукти. Според нея младежката кожа има нужда само от добро почистване и грижа, без излагане на външни фактори. В социалните мрежи инфлуенсърите често популяризират използването на множество продукти едновременно, което не е необходимо. "Много продукти съдържат силикон, който придава лъскав ефект на кожата, но всъщност пречи на кожата да диша и да има връзка с околната среда", посочва тя.

Тези аспекти подчертават значението на информирания избор и научния подход в ежедневната ни грижа за кожата.

НСИ: Нарастване на търговията на дребно през февруари с 0,9%

Последвайте канала на

Десислава Станева
826 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:34

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­и­­ ­­м­­­о­м­­­и­­­ч­­­е­­т­а­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­.­­F­­­U­N

2024.05.21 | 19:34

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини