Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на домашно насилие

  • 21 май 2024 15:00

  • 425
  • 2
Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на домашно насилие
© pixabay

Институциите в Пловдив обсъдиха мерки за координация при случаи на домашно насилие на кръгла маса на тема „Координация на институциите в работата им при осъществяване на защита на правата и интересите на лица, пострадали от домашно насилие и лица живеещи под прага на бедност“, организирана от Адвокатска колегия-Пловдив. Дискусията се проведе в Община Пловдив.

Форумът бе открит от кмета на града Костадин Димитров който каза, че е необходима последователна политика и усилия за превенция и защита на жертвите от домашно насилие. Той посочи, че всяка една от институциите, участваща във форума, работи активно тази болезнена за обществото ни тема да бъде решена. Община Пловдив има развити социални услуги, които помагат на хората, пострадали от насилие. Кризисният център в Пловдив за жени, пострадали от домашно насилие, предлага безопасна среда за настаняване и социална, психологическа и хуманитарна подкрепа. Освен това, от скоро община Пловдив предостави безвъзмездно помещение, където разработи Регионален център за консултиране към Адвокатска колегия – Пловдив, посочи кметът. Според него е необходимо координиране, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и защита от домашно насилие. „Сигурен съм , че тази кръгла маса ще набележи конкретни стъпки в борбата срещу домашното насилие и съм убеден, че ще имаме резултати само след общи мерки и съвместни действия“, заключи Костадин Димитров.

От Областната дирекция (ОД) на МВР в Пловдив изнесоха данни, че за 2023 година на територията на дирекцията има получени 420 заповеди за защита, в сравнение с 377 през 2022 година, или има повишение от девет процента. С всяка следваща година се увеличават заповедите за защита. Тепърва се изгражда база данни, която ще работи на територията на цялото МВР и ще обобщава такива случаи за цялата страна. До този момент за 2024 г. на територията на Областната дирекция на МВР-Пловдив има издадени 171 заповеди за защита, от тях 122 са незабавни, а 49 са постоянни, като основно жертвите около 90 процента са жени.

Жестоко убийство в Силистренско

От края на миналата година в МВР има създадена организация за работа при случаи на домашно насилие. Указанията са сведени до всяко районно полицейско управление (РПУ) в цяла България и са извършени обучения. Във всяко РПУ има определени районни координатори, освен регионалните такива, които са запознати с тези указания. Има точно определен алгоритъм, по който се работи при получен сигнал, при лично явяване на лице, при получаване заповед за защита и почти няма случай, който да бъде пренебрегнат. Дори при случаите на битов скандал се започва преписка, докладва се на прокуратурата и се работи, заявиха от ОД на МВР.

В града има кризисен център за пълнолетни лица, жертви на домашно насилие, и два кризисни центъра за настаняване на непълнолетни лица с общ капаците 30 човека, който е видимо недостатъчен, каза Женя Петкова, зам.-кмет „Финанси, общинска икономика и социална политика“. Тези центрове работят в симбиоза с община Пловдив, държавните институции, Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“. Жертвите имат нужда от човешко отношение, психологическа и физическа подкрепа.

Когато има лице, пострадало от домашно насилие, на него трябва да му се обърне внимание, че то има право на защита и че може да получи такава - адвокат може да му окаже безплатна правна консултация, ако лицето желае да бъде защитено, може да се подготвят документи за изготвяне заповед за защита, след консултиране и координиране между институциите, каза адв. Георги Баев, председател на Адвокатски съвет на Адвокатска колегия -Пловдив. Той добави, че трябва да се мисли за израждане на повече кризисни центрове с по-голям капацитет и в случаите, когато тези центрове са запълнени, да се мисли за други варианти, където да бъдат настанявани жетвите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
425 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:50

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­и­ ­­­м­­­о­­м­и­ч­­е­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­­в­­­а­­т ­-­­ X­­­1­­8­­.­­­F­­U­N

2024.05.21 | 19:31

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини