Вижте как земеделци тровят храната ни

Така и не става ясно защо има толкова измрели риби или пчели. Компетентните институции не дават ясен отговор каква е причината за това, пояснява Нова телевизия.

Един от казусите даде повод на Васил Иванов и екипа на Разследване в Неделята на Нова да се разрови и да хвърли светлина върху това какво предизвиква тези екокатастрофи.

 

Токсично вещество умъртвило рибата в язовира край Жегларци

 

Става дума за пещерската Стара река. В началото на май, под мост в село Исперихово, бяха открити 50-60 мъртви риби. Местни хора побързаха да обвинят за случая намиращия се на 10 км нагоре по течението завод „Биовет”, който произвежда ветеринарни медикаменти по биологичен способ, без използване на химически вещества. Предприятието има съвременна пречиствателна станция и притежава най-високите европейски екосертификати. Въпреки това, от РИОСВ моментално направиха проверка, взеха проби и установиха, че този завод, друг за биогориво, намиращ се наблизо, както и пречиствателната станция на града не са причинили измирането на рибата. Това се потвърждава и от факта, че на 8 км надолу по течението не е открита нито една умряла риба, а петдесетте мъртви са намерени едва на десетия километър – там където реката вече преминава през две села и обработваема земеделска земя.

 

Стотици риби измряха във водоем край Тервел

 

Екипът на  Нова телевизия се зае да разбере къде е проблемът. Оказа се, че той е причината за измирането на пчели и риба в цялата страна и пряко застрашава живота и здравето на хората.

Ето какво се разкри: Няколко мъртвите риби бяха изпратени за анализ в няколко независими лаборатории, включително и в най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „Юрофинс“ в Хамбург. Резултатите бяха шокиращи. В мъртвата риба бе открито само едно отровно вещество - ДДТ.

Това е изключително отровен препарат за растителна защита, забранен в Америка и Европа, в това число - и България, още през 70-те години на миналия век. От него всичко на полето умира - пчели, птици, селскостопански животни.

Още преди 50 години е доказано, че голям процент от хората, консумиращи продукти, пръскани с ДДТ, заболяват от рак. А количеството ДДТ, открито в мъртвата риба, която изпратихме за изследване, се оказа огромно. Според учените, за да умре, е била достатъчна и 1/10 от откритата в нея отрова.

Тук изникна въпросът как и защо забраненият отровен препарат за пръскане на полето е попаднал в рибата.Според статистика на РИОСВ всяка година се открива мъртва риба в същата река, на същото място през месеците април и май - период, в който земеделците пръскат най-усилено своите насаждения с препарати. Инж. Трендафил Велов, главен експерт в РИОСВ-Пазарджик, казва, че подобна статистика има за периода 2016 – 2019 г.

От разговори с местни хора става ясно, че земеделците в района – и едри, и дебни, масово пръскат земите си с отровни, забранени препарати чрез тракторите си, които са оборудвали със системи за пръскане.

На случаен принцип екипът на Нова телевизия избира 5 места в района и взима проби от почвата, включително и от овощни градини – с ябълки, кайсии, череши. Носи ги в лицензирана лаборатория в Пловдив, сертифицирана по всички европейски стандарти. Пет дни по-късно идват резултатите. Оказва се, че и петте проби има ДДТ, и то 12 пъти над допустимата норма. Шефът на лабораторията обясни, че макар и забранен, ДДТ е основна съставка в препарати с други имена, също забранени у нас, които се внасят контрабандно от Турция.

Мениджъртъ на лабораторията Мартин Зарбов обясни, че високата концентрация на ДДТ доказва, че насажденията са пръскани скоро, а не преди години. Допълва, че и друг път е установявано съдържание на ДДТ от проби в Пазарджишко. Зарбов допълва, че използваните от земеделците препарати не са произведени от фирми със сертификати. На етикетите на продуктите им пишело едно, а съдържанието всъщност се оказвало съвсем различно. Това означава, че стопаните може и да не знаят с какво всъщност пръскат културите.

Оказва се, че да се сдобиеш с отровен, забранен препарат от местна агроаптека е лесно. Човек от Нова телевизия от първи опит успя да си купи такъв. Продавачът се поинтересува единствено дали черешите, които ще се пръскат са за продаване или за консумираме. И посъветва да се ядем и да се изгори опаковката на препарата.

Местен земеделец в непосредствена близост до района, където беше намерена мъртвата риба потвърди  разкритията, че в района масово се пръска със забранени отровни вещества, в това число и ДДТ. И внесе яснота за това как точно при пръскане, препаратът попада в реката и трови рибата.

„Има и съвестни стопани и те не са малко, но за съжаление има такива, които предпочитат ниската цена пред здравето на децата си”, казва пожелалият анонимност стопанин. И допълва, че опасните препарати струват наполовина по-малко от сертифицираните. Имало местни дилъри и организиран начин за снабдяване с отровните препарати.

„Един път в годината се осъществява доставка с лица, които внасят от Турция препаратите, като се заявяват количествата, необходими за годината. Може би малък процент от земеделските производители го използват поради незнание. Останалите го ползват съвсем умишлено. След като мине пръскането, техниката трябва да бъде почистена и подготвена за следваща употреба. Това се случва в най-близката река. Тракторът засмуква вода от реката, измива цистерната и я връща обратно в реката. В резервоара обаче остава част от химикала. Колко точно зависи от големината на пръскачката – при малките 2-3-5 литра, при големите – може и 20 литра”, казва още стопанинът.

И тук изниква следният въпрос: Как така на практика никой не контролира с какво пръскат земите си местните земеделци? По закон това е задължение на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), в случая - на Областната дирекция-Пазарджик. Нова телевизия подава сигнал до Областната дирекция, за да могат и те да извършат свое разследване. Ето го и резултатът, описан в следното официално писмо:

„На територията на Община Пещера и Община Брацигово има 4 бр. селскостопански аптеки. При извършените внезапни проверки на посочените обекти не е установено съхранение и търговия с неразрешени в страната препарати за растителна защита.

През последните 5-6 години, при извършване на внезапни проверки по пазари, тържища и железарски магазини в двете общини, не са констатирани продажби на неразрешени продукти за растителна защита.

При проверка на земеделски стопани в района на Община Пещера и Брацигово не са установени съхранение и употреба на неразрешени продукти за растителна защита.

Обработваеми площи с насаждения от рози и овощни градини се намират в района на с. Бяга, но провежданите в тях растително-защитни мероприятия не могат да бъдат причина за замърсяване на реката.

При обследване на района не се установиха следи от употреба на продукти за растителна защита, разхвърляни празни опаковки от употребявани препарати за растителна защита”.

Нова телевизия се среща с Петко Митев, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните, подписал това писмо. С него беше и подчинената му Иванка Божилова, началник на отдел „Растителна защита”. Пред камерата на Нова телевизия те признаха, че не са взимали проби от почвата. Извършили оглед на място, при който не открили изхвърлени опаковки от опасни препарати. Не намерили такива и в проверените аптеки.

В края на това интервю Митев вече напълно споделяше мнението , че миенето в реката на трактори, пръскали с ДДТ, причинява отравянето на рибата.

Действията на чиновниците от БАБХ, отговорни за контрола на пръскането с отровни вещества, не учудиха особено шефа на лабораторията, където ние тествахме отровената почва.

И докато държавните органи спят, от Асоциация Растителнозашитна индустрия у нас информират, че по техни данни 20% от използваните субстанции в земеделието ни са забранени и се внасят контрабандно. А случващото се в района на Пещера и Пазарджик се извършва в цялата страна.

„Два основни елемента, според нас, биха помогнали. Единият е по-строгият контрол, т.е. агенции като БАБХ да разполагат с повече ресурс. Вторият е въвеждането на по-сериозни наказания за нарушителите”, каза Детелин Куцаров, председател на асоциацията.

Докато вносът и пръскането с незаконни препарати не се инкриминира, а институциите не заработят ефективно, всичко ще продължи.

И всеки пети земеделски продукт на трапезата ни ще е отровен.

Коментари

 1. 2020.07.31 | 23:50
  Полицията да спира контрабандните препарати,а не протестиращите хора,които им изкарват и заплатите.
 2. 2020.07.31 | 23:48
  Като чета статията и коментарите,че изчезват и пчелите ,то коронавируса е като една настинка в сравнение с отровата,която ядем всеки ден.Ако не умрем от короната, задължително за по- сигурно от храната ще бъде,ама бавно,да не се усети.
 3. 2020.07.13 | 09:17
  Купувайте Българските плодове и зеленчуци, те са най-....... отровните. Пълният с цианид язовир Тополница напоява цялото Пазарджишко поле. Да живеят Българите-мутанти.
 4. 2020.07.13 | 06:39
  Асо трябва да убият- унищожат малките семейни ферми, поръчковите чиновници от БАБХ веднага ще дойдат и ще унищожават. Но стане ли въпрос за ГМО, ПРЗ и други отрови от които печелят западни и американски фирми началниците от МЗХГ се скриват като мишки. Това не е от сега. Отровиха с ПРЗ всичко. Череши, кайсии, праскови и цялата палитра от пшеница, царевица и зърно с цел алма, ненаситна печалба за пари. Спешно е нужна пълна забрана за ПРЗ и използването на препарати в земеделието.
 5. 2020.07.13 | 02:39
  В Турция масово се използва ДДТ в производството на зеленчуци които.нашите търговци внасят да ни хранят. След тази храна много тръгват с краката напред в легнало положение,.
 6. 2020.07.13 | 02:06
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
 7. 2020.07.13 | 00:25
  Докато не разберем,че сме назначени на една позиция да ВЪРШИМ РАБОТА в т.ч. да извършваме контролни функции,а НЕ САМО ДА ВЗЕМАМЕ ЗАПЛАТА, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. Борисов или Радев са на власт ,все тая ще е. И ДА ДОПЪЛНЯ: Корупцията не започва от 1 милион подкуп нагоре.
 8. 2020.07.12 | 23:58
  Елате в павелбанска община да проверите .90% от пчелите измряха миналата година.Там има много рози лавандула много череши
 9. 2020.07.12 | 23:11
  Но в началото на репортажа, какво подмазване направи на работпдателя си. Мазен, юазен, поредния поръчков журналист.
 10. 2020.07.12 | 20:42
  Тези от БАХ са сложени да пазят земеделците те всички са БКП хора второ далаверата на ДПС да внася препарата от Турция не трябва да спира.
  1. 2020.07.12 | 23:10
   Бих казал 90./. От колперациите и земеделците са БКП другари тези същите като развалиха текезесетата си купиха трактори и комбайни за по 25 лева уж биле бракувани а те обраха работещите машини
  2. 2020.07.12 | 22:21
   Герб се управлява от червени бкп и дс булшевики,вие какви искате да са тяхните ятаци.
  3. 2020.07.12 | 21:00
   Като се разходиш из малките населени места се оказва, че почти всички кооперации се управляват от червени и голяма част от големите земеделци са също червени. Случайност вероятно...
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.