Няма опасност от изсъхване на боровите гори в Югозападна България

  • 14 май 2020 13:11

  • 895
  • 0
Няма опасност от изсъхване на боровите гори в Югозападна България
© Pixabay

Няма опасност от изсъхване на боровите гори в Югозападна България, които бяха засегнати от ръждивата борова листна оса. Това заяви директорът на  горското предприятие Дамян Дамянов, който на пресконференция даде разяснения защо не е извършено пръскането срещу вредителя.

Около 18 хиляди декара гора в района на Благоевград, Симитли и Рилски манастир са засегнати от нападението на вредителя, който унищожава листната маса на белия бор.

Пръскането срещу ръждивата борова оса е било с фирма, която в края на февруари е уведомила ръководството на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), че преустановява дейност.

Извънредното положение пък е блокирало процедурата за нова обществена поръчка, поясни инж. Дамянов: "Задължен съм да ви кажа, че отговорността за това да бъде извършено пръскането или не изцяло е моя, тъй като аз трябваше да взема решение дали без обществена поръчка да направим разход от 200 000 лв."

Ръждива оса нападнала боровите гори край Благоевград, Симитли и Рилския манастир

Третирането на засегнатите площи към момента е безсмислено, тъй като  е преминал подходящия биологичен цикъл от развитието на вредителя.

Това породи може би напрежението сред обществеността, каза той.

При ежедневните наблюдения върху засегнатите територии горските експерти са установили нормално възстановяване на дърветата.

Опасност от необратими поражения върху гората няма, категоричен беше директорът на ЮЗДП, цитиран от БНР: "След два месеца, максимум два месеца и половина иглолистата ще се възстановят и гората ще продължи своя нормален жизнен цикъл".

Novini.bg
895 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини