Ръждива оса нападнала боровите гори край Благоевград, Симитли и Рилския манастир

  • 14 май 2020 09:40

  • 1228
  • 0
Ръждива оса нападнала боровите гори край Благоевград, Симитли и Рилския манастир
© Pixabay

Вредител нанася поражения по боровата гора край Благоевград, Симитли и Рилския манастир, казаха за БТА от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.

Причината дърветата да изглеждат така, сякаш съхнат, е нападение от ръждива борова листна оса. Нейните гъсеници се хранят с игличките на белия и черния бор, каза пред репортер на БТА Вера Станишева - началник отдел "Възобновяване на горите" към ЮЗДП.

По думите ѝ до край на месец май се очаква обезлистването на гората край Благоевград да бъде около шестдесет процента. След около две седмици обаче гъсениците на ръждивата борова листна оса ще спрат да се хранят с листата на иглолистните дървета и ще какавидират в почвата.

Ежегодно предприятието отделя по около сто и петдесет хиляди лева за справяне с проблема, посочи Вера Стнишева. През февруари обаче фирмата, която досега е извършвала третирането срещу вредителя обявява фалит и разпродава техниката. Заради извънредното положение, обявено в страната заради новия коронавирус, са били спрени всички обществени поръчки. Това е възпрепятствало избора на нова фирма, която да извърши третирането в срок, каза още Вера Станишева.

Следващо третиране срещу ръждивата борова листна оса ще бъде през пролетта на следващата година. Дотогава се очаква по-голямата част от пострадалите от нападението дървета да се възстановят сами.

От предприятието са категорични, че няма да се стигне до изсичане на гората, тъй като засегнати от нападението на вредителя са само дърветата, които се възстановяват сами.

Последвайте канала на

Novini.bg
1228 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини