Няма „не искам“! С бой ще те закарат на родното море, ако трябва

  • 12 май 2020 15:05

  • 19127
  • 0
Няма „не искам“! С бой ще те закарат на родното море, ако трябва
© Булфото (архив)

Какво ви направихме бе, хора! Защо така ни намразихте, че насила да ни пращате на родното море? Вие съвест нямате ли? Вие били ли сте там… за удоволствие, имам предвид, не за служебна фотосесия? 

Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard ни предупреди, че който отиде на море в Гърция или Турция, го чакат 14 дни затворен под карантина у нас. Тоест – ако си готвите плановете за две седмици на море там, си вземете месец отпуск. 

Ангелкова с предупрежение за българите: 14-дневна карантина за тези които искат да почиват в Гърция или Турция

 

Ако отидете на родния мутробетон – няма проблем, там може. Даже е препоръчително. 

Положението е: „ако щеш!“

Намериха начин да ни извият ръцете и пак, насила ако трябва, да ни пратят да наливаме в гушата на „родния бизнес“ по морето. На бизнеса, който се смее, като чуе думите „договор“, „осигуровки“, „данъци“, бизнесът, който е известен с незаконното строителство, което, след плащане „където трябва“ изведнъж става „законно“. За този бизнес става дума, да. 

Междувременно си спомнете предложението на депутати да се вдигат още и още глобите за палатка върху дюните, но да се разреши строителството върху тях! Да, правилно прочете. 

Имаше няколко предложения на депутати – различни текстове за гласуване, предвиждащи още по-големи и по-големи глоби за палатка или хавлия върху дюната, но нито едно предложение да се наложат глоби за строителство на хотели там. 

Не само това, но и Християн Митев от „Обединени патриоти“ (патриотът е някой, който люби, тачи и милее за родината, обича я и я пази. Поне такова е значението на думата, която използват…) беше предложил да се позволи строителството върху дюните. 

А сега, за капак, ни казват, че ако предпочетем Гърция, ще ни треснат 14 дни карантина.

Слушайте какво:

Когато кажем: „Е, по-голяма тъпотия не можаха ли да измислят!“, това не е предизвикателство. Повтарям: НЕ Е предизвикателство да седнете и да измислите по-голяма…

Докато мислите по темата с карантината, която ще получите, ако отидете в Гърция, помислете и за това: от 1 юли на Слънчев бряг, където завоалирано ви тикат да ходите, очакват групите с туристи от Англия! За които никой не е споменал думата „карантина“. Англия… която е държавата с най-висок ръст на заболели и починали от COVID-19 в Европа. Те ще дойдат тук. На Слънчака. Където ще си правите компания. Няма карантина, няма 14 дни, няма нищо. Дават ви по една бира и ви пожелават успех.  

Междувременно и последните диви плажове у нас се раздават на концесии и няма: „Не искам!“, няма: „Недей!“, бетонът се лее. Капацитетът на „бизнесмените“ (да ме прощават няколкото от тях, които не попадат в тази графа, но вие сте толкова малко, че математиката не би се занимавала с вас, да изчислява какъв процент сте от общото), които правят пари по българското Черноморие се свежда до това да измислят нови и нови начини да използват мутренските си прийоми от деветдесетте и днес. Как да откраднат от плажа евтино, как да си изливат мръсната вода в морето, как да продават евтина храна скъпо, как да те накарат щеш, не щеш да ходиш при тях, а не другаде. 

А министерството играе ролята на кисела бабичка на пазара, която само вдига рамене възмутена и вика: „Ми тука е така, кво да се прави“ и им помага да си изпълняват плановете. 

И хоп!—измислиха как да използват и настоящата криза пак да ни изпързалят нас, да ни принудят да отидем и да налеем още в джобовете на мутробетона. 

Поздрави от Слънчака (или Най-Доброто От Брус Лий!)

Преди около месец видях как публично в социална мрежа нападат колега от регионална медия, защото е изразила мнение срещу хотелиерите и ресторантьорите. Нападателите я обиждаха на „антибългарка“ и твърдяха, че е менте патриотка, защото правела лоши коментари за тях. С други думи, няма значение колко са зле те, колко пържоли от 2015 г. се опитват да ти продадат за по 20 лв. парчето, колко са им мърляви и нескопосани услугите и колко са скъпи, ако се оплачеш, никакъв българин не си, ами си антипатриот. Я, се гръмнете!

Като сте тръгнали с „мерките“ да ги спасявате миропомазаните, галениците, любимците от богоизбрания бранш, искате ли направо да удържите по една заплата от всеки един българин, която да дарите на горканчовците по морето? Ето и още предложения за „мерки“: всеки, който влезе в България по някаква работа – задължително да се праща за две седмици на Слънчака! Посещение по работа – на Слънчака! Държавна визита – на Слънчака! Ако прелети самолет на по-ниско от 10 000 метра, да се сваля и да се пращат всички на Слънчака! 

Преди години, почти 10 вече, тогавашният строителен министър, когото няма да назова, защото това беше в частен разговор, ми каза в прав текст:

... заварвам някакво невероятно положение – българските строители са свикнали да работят при печалби от по 400-500%, не можем да излезем с тях на глава. И, ако паднат под тези 400-500% заявяват, че са работили на загуба. 

Ето ви и още един пример, пак от горе-долу същото време: една голяма чуждестранна верига хипермаркети, която и до днес успешно присъства на българския пазар, празнуваше рожден ден. И поиска от производителите да ѝ дадат стока на съответните цени, за да бъде промоционален подарък за клиентите – тоест: за теб, за мен. В резултат „родните производители“ свикаха пресконференция, на която присъствах. Те се оплакваха как им били извивали ръцете, как искали от тях да си намалят печалбите, видите ли, разпространяваха прессъобщения преди и след това, в които изкарваха себе си „обикновения български производител“ – ще си каже човек, че за Бай Георги от Чепръчево става дума, бедния фермер. Плачеха как ги притискат. Свърши пресконференцията и те взеха да се изнизват един по един. Качиха се на Майбаси, Бентлита, е имаше и „прошляци“ с обикновени Мерцедеси за по сто-двеста хиляди лева. Сега пак се вдигна олелия до небето, че трябва да се помага на „родното производство“ и насила накараха веригите да вкарат БГ стоки – не на пазарен принцип, че ако ти е добра продукцията, ще влезеш, а „на сила“ и дори да ти е пълен боклук, пак ще влезеш в хипермаркета, защото той е заставен да ти вземе продукцията. И сега доволно потриват ръце. Щеш, не щеш, каквото ти набутат, това ще е.  

Не се заблуждавайте да си мислите, че „роден производител“ автоматично е равно на бедния, отруден човечец, който с кръв и пот си вади хляба. Не! Означава прекупвач, който купува стоката за стотинки на килограм/литър и ти я продава за 4 лева. Законите в България все още ПРЕЧАТ на производителя/фермера да ти продава директно. Трябва да продава на мандрата на тоя и оня, на фабриката, на преработвателя, на завода… на човека на човека. И вместо с пазарни принципи, се чудят кой лобист да накарат да им прокара закон, който да задължава хората да им купуват продукцията. Или да им ходят по хотелите. 

Но им се получава, не можеш да им го отречеш. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
19127 0

Водещи новини