След писмо от ген. Мутафчийски отменят ритуала край Дамбалъ заради COVID-19

  • 30 април 2020 17:52

  • 2143
  • 2
След писмо от ген. Мутафчийски отменят ритуала край Дамбалъ заради COVID-19
© Булфото, архив

Няма да има ритуал край извора на Дамбалъ, който се провежда в нощта на 5 срещу 6 май няма да се състои тази година заради опасността от разпространение на коронавируса. Това обявиха от община Момчилград.

Решението е взето след като беше получено писмо от председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В него се цитира заповедта на здравния министър от 13 март, с която се забраняват всички масови мероприятия.

Позицията на Областната дирекция на МВР – Кърджали е, че поради усложнената епидемична обстановка и спазването на санитарно-хигиенните мерки, провеждането на събитието в нощта на 5 срещу 6 май в настоящия момент не е целесъобразно.

Без джамии през свещения месец Рамазан

"За броени седмици пандемията от коронавирус промени живота на хората в целия свят. Даваме си сметка, че посещението на Дамбалъ в нощта на Хъдърлез е важно за много хора", каза кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

"В същото време струпването на голям брой посетители поставя под риск човешки животи. Нека бъдем отговорни, да помислим за опасностите и да не допуснем ние и близките ни да станем жертви на заразата", заяви още тя.

Общинският кризисен щаб ще окаже съдействие на служителите на на РУ – Момчилград за прилагането предписанията на здравния министър, включително при изграждането на пунктове на подходите за Дамбалъ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2143 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баце

2020.04.30 | 23:24

2
Ако ни светнете с какво е свързан ритуала край Дамбалъ - мнооого ще сме благодарни за говнината.
Анадолските манафи

2020.04.30 | 19:49

1
Тая карта няма ли да я оправите накрая???

Добави коментар

Водещи новини