Д-р Любомир Канов: Важно е да се предпазят медиците и болниците от коронавируса

  • 16 март 2020 12:36

  • 24064
  • 0
Д-р Любомир Канов:  Важно е да се предпазят медиците и болниците от коронавируса
© личен архив

"Хората се успокояват не с думи за спокойствие, а с факти за реалността. Те се съмняват понякога в нея, защото не вярват на източниците", каза пред novini.bg психиатърът д-р Любомир Канов.Той е известен български психиатър и писател, дисидент, емигрант в САЩ. Автор e на книгите „Човекът кукувица“, „Парейдолии“, „Ходисей“, „Между двете хемисфери“, „Вселената според Гуидо“ и „Стрела от тръстика“. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки. Д-р Канов е съучредител, заедно с бившия здравен министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва и др., на партия КОД. Ето неговите размисли по повод на пандемията, предоставени от него на медията ни:

"Може би едно от най-важните неща в настоящия етап на епидемията, е да се предпазят на всяка цена лекарите, сестрите и болничните отделения от инфектиране с вируса, защото те могат не само да загубят капацитета си да лекуват тежко болни от "Ковид 19", но да лекуват и всякакви други тежко болни пациенти, които ще станат колатерални жертви, поради настъпилата дисфункция на лечебните заведения. Вероятно би могло да се създаде спешно триажна система на изолатори в болниците за съмнителните пациенти, отделен от общата болнична сградна система, където много добре защитени екипи да извършват манипулациите и прегледите. Ако се види случилото се в Италия, възможно е не само лекари да се разболеят и да излезнат от строя, но и междувременно да са станали причинители на разпространяване на инфекцията.

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Българите имаме чутовната способност, когато сме в паника, сами да се прострелваме в краката 

Друго, не по-маловажно действие, е максимално бързото набавяне на бързи тестове и оборудване на извънболнични спешни центрове за масово тестване на населението. Такива в близките дни ще се произведат с милиони в САЩ, вероятно и Китай е в състояние да произведе или има в наличност такива. Тези тестове макар и не толкова прецизни, колкото прилаганите досегашни, позволяват за минути да се установи статуса и да се насочи заразеният за карантина вкъщи или за съответно лечение, както и да се установи епидемиологично какво всъщност става с населението, за да се вземат бързо разумни решения. Бързите тестове се правят с капка кръв и са много лесни за изпълнение, не е нужно да се ангажират квалифицирани кадри нужни за сложните аспекти на лечение на болестта.

Купувайте толкова, колкото може да консумирате, призова Танева

А икономически трябва да се види какво направи САЩ, за да предотврати разрушаване на икономиката си: вкара огромно количество пари в обращение, отмени данъци и плащане на заеми, даде възможност на малките бизнеси да оцелеят като получат средства за заплати на хора живеещи от надници, докато не работят и пр. Българската държава има приличен кредитен рейтинг и би могла да вземе форсмажорен заем при много нисък лихвен процент и да го вкара в икономиката като поддържащ производителите и дребните бизнеси, докато нещата се нормализират. Това ще донесе и успокоение за мнозина, които ще бъдат унищожени не от вируса, а от убийствения стрес, тревога и чувство за несигурност, водещ до психо-соматични и имунитетни сривове. Те, заедно с икономическият хаос, ще бъдат много по-опасни от самата вирусна болест.

Емануил Йорданов пред novini.bg: Извънредното положение е напълно уместно, не можем да борим коронавирус само със закон срещу венерически болести

В момента, когато чрез прости и масови тестове, които са вече налични по света, изведнъж се окаже, че всъщност заразените, които са били изложени на вируса, но не се го знаели, се изчисляват в милиони, а умрелите са няколко хиляди, предимно не много здрави, възрастни пациенти и се установи истинската статистика за реалната, а не въображаема опасност, и това най-накрая се обясни на паникьосаното човечество, тогава ще се окаже, че вредата от медийната истерия върху човечеството е била много по-голяма, отколкото самата епидемия. То нещо подобно става и с имунната система на човека понякога. Свръхреакцията на неговата имунна система, особено ако не е добре уравновесена и калена в битки от ранна възраст, когато срещне някой неизвестен вирус или инфекция, всъщност тя убива пациента, а не самият причинител. Получава се нещо като автоимунна лудост, когато нашето собствено тяло започва хаотично да воюва със себе си. Та така и с тази ситуация, разпалвана всекидневно от жадните за сензация и продаващи страх медии. Струва ми се, че само англичаните реагират сравнително мъдро и хладнокръвно в тази ситуация. Калени са в битката за Англия и от атаките с Фау 1 и 2."

Последвайте канала на

Аделина Делийска
24064 0

Свързани новини

Водещи новини