Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Българите имаме чутовната способност, когато сме в паника, сами да се прострелваме в краката 

  • 13 март 2020 13:31

  • 41516
  • 0
Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Българите имаме чутовната способност, когато сме в паника, сами да се прострелваме в краката 
© бнр

"Всяка година по данни на КАТ в страната ни загиват между 600 и 800 души при катастрофи. Това обаче не означава, че трябва да затворим пътищата, за да няма загинали при пътно-транспортни произшествия". Това коментира пред медията ни специалистът по инфекциозни болести доц.Атанас Мангъров по повод на това, че каквито и мерки да се вземат, вирусът ще отшуми след време, според него.

По време на извънредното положение, обявено днес, и в ситуация на пандемия от коронавирус, най-важно е хората да запазят спокойствие, да не се паникьосват, да спазват добра лична хигиена, да не се навират там, където има големи струпвания на тълпи и да проявят малко търпение. В Китай вече отшумя пикът на заразата, защото критичната маса от хора преболедуваха и епидемията спира. Така е винаги при вирусни заболявания. Моята прогноза е, че у нас заболяването ще спре след 2-3 месеца, когато дойде лятото.

Предстои да видим дали нашата здравна система е в състояние да се справи с това изпитание. Погрешно е обаче да се затварят болници, това би довело до "изпушване" на системата. 

Мерки на европейски страни заради коронавируса
Хората над 60-годишна възраст и онези, които имат придружаващи заболявания, са най-уязвими от пораженията, които потенциално крие този нов тип зараза. Тя ще покоси много хора, но някои ще бъдат леко болни, много малка част  - между 2%-3% ще умрат. Броят на заразените от коронавируса по света е много по-голям, отколкото съобщава официалната статистика, защото тя отчита само тестваните случаи. Има много, които прекарват болестта без клинични симптоми. 

Това е нов вирус, силно заразен е и се разпространява по всички възможни начини. Човек няма как да се скрие от него, каквито и мерки да се вземат. Но затова е важно гражданите да спазват предписанията на специалистите, за да бъде намален процентът на смъртност. Иначе, както вече подчертах, покосените от вируса са много повече от доказаните случаи.

В обобщение смятам, че и това ще мине и е добре да си го припомняме постоянно. Защото ние, българите, имаме чутовната способност, когато сме в паника, сами да се прострелваме в краката.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
41516 0

Свързани новини

Водещи новини