Деница Сачева призова хората да не се поставят под карантина самоцелно

  • 27 февруари 2020 11:04

  • 472
  • 0
Деница Сачева призова хората да не се поставят под карантина самоцелно
© Булфото (архив)

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не става самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят неща, от които няма нужда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

По отношение на оплакването на личните лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство. Очаква се днес да излязат с решение.

21 души са под домашна карантина в Стара Загора

Председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов коментира, че за 2020 г. в бюджета на НОИ има 1.2 млрд. лв. за фонд бременност и майчинство, 480 млн. лв. са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. 

"Ако всички, които се върнат от региони със зараза, рисковите за НОИ са налице. Законодателството е ясно – когато има карантина, се полага болничен“, допълни той, предаде БТВ.

Риск за НОИ видя е министър-председателят Бойко Борисов:

"Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Държавата не може да поеме 200 000 под карантина”, заяви премиерът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Радина Лазарова
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини