Деница Сачева призова хората да не се поставят под карантина самоцелно

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не става самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят неща, от които няма нужда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

По отношение на оплакването на личните лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство. Очаква се днес да излязат с решение.

21 души са под домашна карантина в Стара Загора

Председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов коментира, че за 2020 г. в бюджета на НОИ има 1.2 млрд. лв. за фонд бременност и майчинство, 480 млн. лв. са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. 

"Ако всички, които се върнат от региони със зараза, рисковите за НОИ са налице. Законодателството е ясно – когато има карантина, се полага болничен“, допълни той, предаде БТВ.

Риск за НОИ видя е министър-председателят Бойко Борисов:

"Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Държавата не може да поеме 200 000 под карантина”, заяви премиерът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет