Проф. Николай Овчаров: Васил Божков ми предложи работа, но отказах

  • 17 февруари 2020 07:47

  • 3556
  • 5
Проф. Николай Овчаров: Васил Божков ми предложи работа, но отказах
© Кадър: БТВ

Решението за отмяна на изложбата ни в Лувъра е правилно. Християнски икони не могат да бъдат изложени в изложба, която е ислямска. Това каза археологът проф. Николай Овчаров в ефира на БТВ.

Той припомни, че османското завоевание унищожава не само държавите, но и тяхното изкуството. „Разрушени са хиляди църкви и манастири. Съсипани са много ръкописи. Археологът подчерта, че развитието на християнското изкуството по време на робството е силно ограничено, но остава крепител на българския народ. „Християнството е съхранило българския народ по време на Турското робство. Именно затова не е логично да се поставя такава тема на изложбата“, подчерта той.

Боил Банов: Ще си свършим съвестно работата по проверката на антиките от частния музей на Божков

Проф. Николай Овчаров коментира и казуса с частната колекция на бизнесмена Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. „Изнасят се само каменните статуи. Златното съкровище е уникално. За него ще се направят специални контейнери, с които ще се изнесат експонатите“.

„Още през 2004 г. президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в предложи да се амнестират големите частни колекции. В началото на 2005 г. министърът на културата Нина Чилова започна борба с частните колекционери. Аз участвах в екипа, в който подготвяхме новия закон за културното наследство. Аз бях първият, който видя тази уникална изложба. Беше ми предложена работа от самия Божков, но аз отказах. Причината за това бе неяснотата около законността на артефактите“, разкри проф. Овчаров.

Местят картините на Божков в "Квадрат 500"

Той призна, че е имало пропуски в закона, които са позволили на бизнесмена да не регистрира голяма част от колекцията си. „В този период се въведе термина "държател", който трябва да докаже произхода на аретфактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата. През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков", обясни проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че няма представа защо колекцията на бизнесмена е проверявана само веднъж от Министерството на културата. "Част от колекцията няма документи за произход. В разпоредбата, която сега се подготвя, тези вратички в закона се премахват“, увери той.

Припомняме, че за преместването на картините съобщи културният министър Боил Банов. Пред журналисти той обясни, че след като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия. Предстои на съкровището на Божков да бъде направен анализ, който бе поръчан от прокуратурата на културното министерство.

Още миналата седмица стана ясно, че 2700 предмета от колекцията на хазартния бос не са регистрирани по надлежния ред. Само за 212 предмета е спазена цялата процедура и именно те са пътували на изложби в страната и чужбина. Останалите не са минали през анализ и категоризация. Преди години Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от е подал заявление, че иска да се направи такава, но самият процес не е завършен, тъй като самите предмети не са били предадени на регионалния исторически музей. Причината се крие във факта, че в закона за културното наследство нямало краен срок за това, нито пък краен срок за приключване на целия процес по регистрация. Именно това сега ще нищи и работната група.

По време на проверката трябва да се разбере какъв е произходът на предметите, дали са изключителна ценност, каква е реалната им стойност и дали са истински. Ако има съмнения за автентичността за някои от артефактите, то анализът вероятно също ще отнеме повече време от 2 месеца и вероятно ще се наложи да ги изпратят за анализ в европейски лаборатории.

ВАП погна фондацията на Васил Божков

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3556 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.02.17 | 12:02

5

Страх мее от учените червени.Те смазаха преди България.

2020.02.17 | 12:00

4

Имал си късмет човече.Сега щеше дати дрънкат букаите по ръцете и краката.Щом се обаждаш може и да имаш намеса.

2020.02.17 | 09:35

3

ДА, КАТО ПОРТИЕР

А дали е така

2020.02.17 | 09:32

2

Света вода не напита.Професора се гъне като млада фиданка към който са на власт. Аз мисля, че и той заслужава малка проверка.

Stamatis

2020.02.17 | 09:10

1

Ах недей, Ленче! Този цял живот копае една дупка и бил много велик и голям учен!

Добави коментар

Водещи новини