Плевнелиев: Външнополитическият провал на Румен Радев е очевиден

  • 01 октомври 2019 20:15

  • 7825
  • 60
Плевнелиев: Външнополитическият провал на Румен Радев е очевиден
© Булфото (архив)

Северна Македония трябва да бъде член на Европейския съюз и НАТО. Това сподели в интервю за ''Фокус'' Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, президент на България в периода от 2012-та до 2017-та година.  Той отчете сериозен напредък в отношенията между двете страни и припомни началото на политиката за решаване на проблемите между България и Северна Македония.

,,През 2012 година бях този политик и човек, който казах за първи път, че проблеми със Северна Македония има. Преди това в продължение на години Европейската комисия казваше, че няма проблем. Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в ходеше многократно в страната без да отчете проблемите. Благодарение на Европейския съюз, Европейската комисия и промяната в политиката спрямо Северна Македония ние стигнахме далеч. Кабинетът на Борисов и външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на постигнаха тези резултати и подписаха Договора за добросъседство. Отчетоха и успешно българско председателство на ЕС с акцент Западните Балкани'', обясни още Плевнелиев.

По думите му страната ни има ясна позиция и не трябва да дава ''червен картон'' на Северна Македония.

,,Единственият, който не одобри постиженията, беше президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Неговият външнополитически провал е очевиден. Той реши да прави среща на високо ниво и да чертае червени линии. В никакъв случай не трябва и да демонстрираме фалшиво патриотарство преди изборите. България не трябва да е страната, която да удари шамар и да покаже ''червен картон'' на Северна Македония. Добре, че от кабинета с прагматизъм и мъдрост спасиха положението“, коментира бившият държавен глава.

Според него страната ни не предприема действия за решаване на спорните въпроси със Северна Македония в продължение на 70 години.

„Всички вече се убедиха, че прогрес и резултати има. Да не забравяме как тръгнахме - от предателството на българските комунисти, които признаха част от българското население за странни македонци. Обслужваха изцяло стратегията на Тито за създаване на такава държава, за да се засили сръбското влияние в региона. След това правителството на Груевски и неговия диктаторски режим, в който ние българите бяхме фашисти и окупатори. Като президент не отидох в страната, защото имаше проблем и не исках да легитимирам антибългарския кабинет на Груевски. Гърция и Сърбия вече бяха изградили икономически и политически мрежи със Северна Македония. Сега и ние имаме напредък“, обясни още Плевнелиев.

По думите на Плевнелиев, за да има мир на Балканите и процес на сближаване между двата братски народа, е нужна още работа и търпение.

Novini.bg
7825 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар

2020.02.17 | 10:18

60

С кого си тръгнал да се мериш бетикво

абв

2020.02.17 | 10:15

59

Лаинар

Toi

2019.10.06 | 15:21

58

Каде се бута Плевнелиев ? Та той какво свърши или само сладки думи ръсеше. Да не си време носа.

Toi

2019.10.06 | 15:19

57

Каде се бута Плевнелиев ? Та той какво свърши или само сладки думи ръсеше. Да не си време носа.

Позитански смрад

2019.10.03 | 20:20

56

Абе сополи червени,що ривете те бре?Боли ли ви от истината безродници комунделски...а...боли ви ..Боливия!!!Мигар не бихте хората да стават ,,македонци,, щото Сталин и Тито сакаха така ..а!?Смрадове червени ,колко българи умряха за Македония а вие я искахте да я дадете на сърбите,еничари московски!!!!

Буко Баламата

2019.10.02 | 20:16

55

По-интересно е кой го пита Плевналиев, като какъв трябва да е интересен и с какво запомнен, та изобщо негово изказване да стига до някаква медия???

2019.10.02 | 13:59

54

МАГАРЕТО НА ТИКВАТА !!!

ХА ХА ХА ХА

2019.10.02 | 13:57

53

Глупак си беше , глупак си и глупак ще си останеш Плевнелиев !!!!

Ли

2019.10.02 | 13:12

52

Тази кукла на конци, Плевнелиев, по-добре да си затрае с такива изказвания, че не може да стъпи на върха на нокътя на кутрето на левия крак на Радев. :))

2019.10.02 | 09:11

51

Абе този мухлю какво направи докато беше начело на държавата .????
Някои каза ли нещо за него като си тръгна хванал полата на жена си и осран сега тръгнал да клевети другите да погледне първо той какво свърши освен че си напълни джобовете с голямата заплата и обиколи света с народни пари

Добави коментар

Водещи новини