Ивелина Василева: Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъци

  • 16 февруари 2020 16:06

  • 322
  • 0
Ивелина Василева: Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъци
© Булфото (архив)

„Със задължителната процедура по ОВОС (оценка за въздействи върху околната среда) искаме да подсилим превантивния контрол, да може да се прави детайлен анализ в ранна фаза, да се предприемат мерки със залагане на изискване за най-модерни технологии, за информираност на обществеността“.

Това каза пред БНР Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, депутат от ГЕРБ, председател на комисията по екология в парламента и бивш екоминистър, по повод внесените промени в закона, с които се цели да се спре нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като се утежни режимът по издаването на разрешения за инсталации за изгаряне на отпадъци.

Василева посочи, че в Европа средно около 28% от отпадъците се изгарят.  „Има държави като Швеция и Финландия, в които над 50% се изгарят. В България се изгарят около 3,5% от отпадъците“, посочи тя.

Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва подчерта, че в България действат четири инсталации, които имат разрешителни – три циментови завода и ТЕЦ – Сливен.

„Когато се извършва внос на отпадък с цел оползотворяване чрез изгаряне, получателят изрично трябва да посочи в коя инсталация и кога това ще се случи. Ако все още тече процедура по ОВОС, то няма как получателят да посочи съответната инсталация“, посочи тя.

Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва поясни, че е заложена задължителна оценка по ОВОС и за т.нар. „експериментално изгаряне“.

Тя коментира и проблемите във водния сектор в страната:
Най-важен е ефективният контрол, за да може да се ограничат нерегламентираните включвания към мрежата и към язовирите. Законът определя МОСВ като институцията, която отговаря за управление на водните ресурси. Когато говорим за съоръженията, тогава операторите са тези, които носят отговорност.

Последвайте канала на

322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини