ГЕРБ с подробности за мерките, които прилага за всички инсталации за изгаряне на отпадъци

  • 17 февруари 2020 08:52

  • 240
  • 0
© Булфото (архив)

"Досега на оценка на въздействието на околната среда бяха подложени всички инвестиционни предложения, които касаят инсталации за изгаряне, работещи с над 100 тона на ден отпадък. Това, което ние предлагаме, е абсолютно всички, дори тези с по-малък капацитет, да минават задължително на оценка на въздействието върху околната среда. Това касае: изграждане, разширение, надграждане на съществуващи инсталации", заяви в пред БНТ председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Василева коментира, че в тяхното предложение включват и така нареченото експериментално изгаряне, което се е случвало през изминалите две години единствено с едно съгласувателно писмо от министерството. "Видно е, че завишаването на контрола изисква по-сериозни крути мерки, това предприехме заедно с колегите, още по-строго от съществуващото, включително и от европейското законодателство, така че да подсилим превантивния контрол още на най-ранна фаза, да има възможност за пълен анализ на потенциално въздействие върху околната среда, становища на всички компетентни органи и разбира се много важно участие на обществеността в обществени обсъждания, изразяване на мнения и становища", каза още Василева.

"Заедно с колегите от ГЕРБ и Обединени патриоти още миналата година предложихме затягане на контрола - за всички инсталации за изгаряне на твърдо гориво и отпадъци, и всички депа - да има задължително видеонаблюдение, то трябва да бъде в реално време и да бъде осигурена връзка както към регионалните инспекции по околната среда и водите, така и към общините. И това отново ще помогне за повече прозрачност, видимост на процесите и недопускане на нарушения. Защото операторите са длъжни не само да поддържат това видео наблюдение, но да пазят и записи шест месеца след това, т.е. всеки, който допусне нарушение, ще бъде подложен на много сериозни санкции", заяви тя.

 

ПГ на ГЕРБ предлага законодателни мерки за ограничаване на горенето на отпадъци

 

Готови са да разгледат всички разумни предложения, които ще доведат до по-ефективен контрол, защото е видно, че през последните години той е бил отслабен. Тя заяви, че с министър Димитров са обсъдили някои предложения и планират с всички заинтересовани страни да проведат обсъждане и да поканят всеки един да изрази своето мнение, за да предложат след това законови промени.

Василева беше категорична, че мерките трябва да продължат и че всички действат организирано и добре координирано. "Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола", допълни Василева.

"България като част от ЕС трябва да прилага принципа за свободно движение на стоки. Факт е, че отпадъците, които се внасят, подлежат на последваща преработка, рециклиране, и в този смисъл те имат характер на стока, затова на границите трябва да се установи много строг контрол и то не само по документи", заяви още Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини