Експерт: Сушата не е оправдание за лошото управление на водите

  • 12 януари 2020 18:23

  • 27052
  • 7
Експерт: Сушата не е оправдание за лошото управление на водите
© Getty Images/Guliver (архив)

Малките ВЕЦ-ове не спазват законите. Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка", който е участвал във филм на „Дойче веле“ за последиците върху водоемите у нас след добиването на електроенергия от тях.

По думите му те не изпълняват задълженията си да изпускат т.н. екологичен мотор в реките. Той разказа, че ВЕЦ-овете у нас започват да се увеличават, след като става ясно, че страната ни ще влезе в Европейския съюз и ще има субсидиране за производство на еко енергия.

„Тогава започва лудницата, като всичките са на някакви партийни хора с много яки връзки. След това започва една лавина от издаване на разрешителни – между 2005 г. и 2010 г. реките в България са раздадени на тоя и оня да си правят тези неща“, коментира Куманов, предаде БТВ.

Кузманов заяви, че сушата не е оправдание за лошото управление на водите. Годината е средна по влажност, проблемът е управлението.

Кметът на Перник: Голям кредит не е позволил ремонт на водопровода в града

„Те им подариха реките. Построиха в коритата водохващанията си, а това е незаконно. Те трябваше да имат учредено право на строеж, тъй като коритата на реките са публична държавна собственост. Обществените ресурси се раздават на хората с връзки“, допълни мъжът.

Куманов коментира, че са направени ВЕЦ-ове на малки язовири за питейни нужди, при положение, че притокът им е твърде недостатъчен. „Сега гледаме резултата. Яз. „Ястребино“, питейният водоизточник на Община Антоново, там се стигна до Върховен административен съд, за да се спре намерението за построяване на ВЕЦ. Сега този язовир е един от застрашените“, каза още той.

Рибарят е категоричен, че бизнесът с ВЕЦ-овете вече не е доходоносен. Куманов уточни, че собствениците със стари договори „са на далавера“, защото работят на преференциални цени, но сега е твърде скъпо, за да се построи централа.

Кметът на Ботевград: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства

„Сега държавата прави услуга, като отказва на мераклиите да правят ВЕЦ. Историята с яз. „Бебреш“ е, че инвеститорът е бил излъган, че ще има много вода за неговия ВЕЦ. Този язовир е строен при социализма и не е направено ВЕЦ на него, защото държавата е знаела, че няма вода. Тази година ВЕЦ-ът е работил два месеца, къде е изчезнала водата е друг много интересен въпрос“, заяви Куманов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
27052 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.01.13 | 05:17

7

https://www.youtube.com/watch?v=47G3jwR6lrI

честита

2020.01.12 | 22:21

6

честита еко енергия и капитализъм наречен пазарна икономика и демокрация, в който едни капиталисти мафиоти исскат да правят колкото се може повече пари като не им пука ни за род ни за родина.

73

2020.01.12 | 21:25

5

До разследващи журналисти
Извадете имената на всички от 2000год. насам построили ВЕЦ
Да знаем кой ни крадът от така и водата.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.01.12 | 19:27

3

Управлението на комунистите от БКП/БСП и ДъПъСъ доведе до всичко лошо което се случва в България!

Перник е упрвляван от ГЕРБ само четири години а от БКП и ДПС 10! Кой е виновен е ЯСНО руска ви майчина!

няма как да си педал

2020.01.12 | 19:37

4

и ДА НЕ СИ ГАДНИЯ ТРОЛ КРУМ УСРАНИЯ.

Крум Усаински-Крупник

2020.01.12 | 19:26

2

Аз съм модераторски педал-ТРОЛ.Обичам да лижа задници и да лапам меки пишки.Любимата ми е на циганина Сорош,защото той ми плаща най добре.За една пица и 15 лева ,правя всичко това.Айде чао от мен цървули и ако някой иска да ме праска отзад да пише на редактора.

истината е

2020.01.12 | 19:26

1

ЧЕ ,НИ УПРАВЛЯВАТ БАНДА ПРЕСТЪПНИЦИ.

Добави коментар

Водещи новини