Кметът на Ботевград: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства

  • 09 януари 2020 10:30

  • 467
  • 0
Кметът на Ботевград: Водата от язовир "Бебреш" се пречиства
© кадър - бТВ

Некоректно е внушението, че водата, която се взима от "Напоителни системи" - Ботевград, не се пречиства. Водата от язовир "Бебреш" минава през пречиствателните станции, това е проверено. Валентин Златев изрече в ефир неверни неща и се опита да влее паника сред населението. Това заяви в ефира на бТВ кметът на Ботевград Иван ГавалюговИван ГавалюговРоден е в Ботевград. През 1996 г. завършва ГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, в паралелка с ден след гостуването на Златев в същото студио. Тогава Златев каза, че язовир "Бебреш" бил построен за промишлени цели и водата, която се взима от него сега, не се пречиства. 

"Не мога да разбера на базата на какво от "Напоителни системи" твърдят, че водата за населението не се пречиства. Тя се пречиства от ВиК дружеството. Те продават т.нар. условно чиста вода, вероятно "Напоителни системи" имат предвид това като пишат, че водата не се пречиства", заяви Гавалюгов.

Валентин Златев: Язовир "Бебреш" не е за питейни нужди

Той обясни думите си, че експерти на "Напоителни системи" не са дали становище за изграждането на ВЕЦ "Бебреш", който е собственост на бащата на Валентин Златев през 2012 г., а разрешението е директно от зам.-министър. 

Запитан дали бившият му съдружник е получил 25 000 лв. по договор за отразяване на дейността на общината в местна кабелна телевизия, и че Гавалюгов притежава цялата власт в община Ботевград, кметът каза: "Интересна интерпретация". Той обясни, че подобен договор за медийно отразяване било наследено от неговия предшественик. 

"Община Ботевград плаща на местната кабелна телевизия за отразяване на местната администрация, на общинския съвет - това съм наследил. Да, в миналото собственикът на телевизията е бил мой съдружник. Според мен това не е конфликт на интереси, ако господин Златев счита, че е, нека подаде нов сигнал", препоръча Гавалюгов.

Кметът на Ботевград: В язовир "Бебреш" има вода за два месеца

За обвинението от Валентин Златев, че е в конфликт на интереси след като вече като кмет разписва документ, издаден от битието му на бизнесмен, Гавалюгов обясни, че предшественикът му в кметския стол имал навик да се разправя с неудобните, удряйки по техния бизнес. Бяха издадени актове с невярно съдържание - не може с издаден акт да констатираш строеж като незаконен, при условие, че са предоставени всички документи, каза Гавалюгов.

След като от прокуратурата настояли община Ботевград да приключи преписка, която засяга неговия бизнес преди да седне в кметския стол и той е трябвало или да прекрати производството или да издаде заповед за премахване на постройка, за която има разрешение, Гавалюгов е разписал предложение като бизнесмен и го е одобрил като кмет.

"Нямам мислене и не съм осъзнавал и смятал в онзи момент, че извършвам незаконно действие, разписвайки въпросните актове. По-късно депутат поиска отмяна на разрешенията за строеж, но то бе отменено от съда", обясни Гавалюгов.

Спецпрокуратурата нищи потенциална водна криза в Ботевград

Кметският пост не е самоцел, не е проблем да не съм и кмет. Златев ще твърди неща, които са удобни на неговата теза, каза Гавалюгов. 

Какво показа извънредната проверка на яз. "Бебреш"?

Последвайте канала на

Novini.bg
467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини