Археолозите проучиха непокътната от иманяри надгробна могила

  • 09 януари 2020 13:03

  • 7108
  • 0
Археолозите проучиха непокътната от иманяри надгробна могила
© Булфото

Непокътната от иманяри надгробна могила от римско време проучиха археолози от Великотърновския исторически музей.

Находките от некропола, след тяхната реставрация бяха представени пред журналистите от директора на музея д-р Иван Църов и от ръководителя на експедицията археологът Калин Чакъров, предаде БТА.

Надгробната могила се намира в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец и се състои от 19 гроба, датирани към средата на трети век след Христа.

Богата надгробна могила на воин от римската епоха проучват край Лясковец

В центъра на могилата е открит гроб, с размери - 3 метра дължина и 1,20 метра дълбочина, който според археолозите е на високопоставен римски воин.

В този и в съседните гробове са били поставени лични принадлежности на погребаните след кремация. Сред гробните дарове са открити сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Бижуто е изключително рядко за територията на днешна България.

Друга екзотична находка е съд, направен от черупката на щраусово яйце, вероятно внос от африканските провинции на Римската империя. Сред останалите ценности се открояват войнишки колан със сребърни апликации и висулки, златни обеци, керамични кадилници, керамична кана с изображение на човешка маска, стъклени лакримерии и над 30 бронзови и сребърни монети от трети век, по които е направена датировката, посочи Чакъров. Според него част от откритата керамика е създадена в Античния керамичен център в Павликени

Намеренията на археолозите са да проучат и съседните парцели, където също се очаква да бъдат открити интересни находки, както от некрополи, така и от римски вили.

Последвайте канала на

Novini.bg
7108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини