Богата надгробна могила на воин от римската епоха проучват край Лясковец

  • 28 декември 2019 20:32

  • 11212
  • 2
Богата надгробна могила на воин от римската епоха проучват край Лясковец
© bulfoto

В навечерието на празниците приключиха спасителните разкопки на най-богатата надгробна могила от римската епоха, проучвана до момента във Великотърновско.  Могилата се намира в подножието на Петропавловския манастир край гр. Лясковец. Открити са 19 гроба, повечето датиращи от средата на III в. сл. Хр.

Надгробната могила се състои от централен гроб и вторични погребвания около централния гроб. Основният гроб е със значителни размери – 3 м дължина и 1,20 м дълбочина и над него е натрупана първоначално по-малка могила. Около могилата са били извършвани ритуали, по време на които в памет на покойника са поставени железен сгъваем стол и керамични съдове, някои от които в специална кутия (циста). Впоследствие други хора са погребани в периферията на могилния насип. Археолозите предполагат, че покойникът е виден представител на местното общество и за това могилата е станала притегателно място за жителите в околността.

 


За обществения статус на покойника учените съдят по гробните дарове и личните принадлежности на починалия поставени в могилата. Една от най-забележителните находки е сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Бижуто, лична принадлежност на починалия, е изключително рядко за територията на днешна България. Друга екзотична находка е манерка, направена от черупката на щраусово яйце, по която личат следи от червена материя (боя). Такива манерки са откривани из други краища на Римската империя, но съдът е голяма рядкост за нашите географски ширини. Сред останалите ценности се открояват войнишки колан със сребърни апликации и висулки, керамични кадилници, желязна брадва, бронзова монета и др.

Археолозите предполагат, че видният покойник е воин от тракийски произход, завърнал се след приключване на военната служба в родното си място, намиращо се в територията на областния град Никополис ад Иструм.

Погребаните в могилата са били кремирани и останките им са положени в гробните ями с ритуални дарове - глави от животни и късове месо, както и черупки от орехи. Открити са и много разнообразни находки – керамични и стъклени съдове, бронзови монети, златни обеци, колани, верижки и др. В един от гробовете е открит рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице, чийто стил на изработка напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени.

Спасителните разкопки са осъществени в мразовитите дни на месеците ноември и декември от Калин Чакъров – археолог в Регионален исторически музей – Велико Търново и екип специалисти по консервация и реставрация и археология от Великотърновския и Горнооряховския музей. Разкопките са проведени заради инвестиционно намерение, засягащо целостта на могилата, и са финансирани от собственика на „Троя стил“, Пламен Чеснаров след разрешение от Община Лясковец и с подкрепата директора на Великотърновския музей, д-р Иван Църов. През следващата година археолозите ще търсят възможности за продължаване на проучванията в неизследваната част от могилата, с които да обогатят историята на околността на днешния гр. Лясковец през римската епоха.

Novini.bg
11212 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.29 | 12:52

2

Тука сме ,чакай малко

Справедлив

2019.12.29 | 04:12

1

Под подобни позитивни статии защо няма едноклетъчни тролове?

Добави коментар

Водещи новини