Валентин Златев: Язовир "Бебреш" не е за питейни нужди

  • 08 януари 2020 08:19

  • 4042
  • 1
Валентин Златев: Язовир "Бебреш" не е за питейни нужди
15 41дни
© кадър - бТВ

Израснал съм в Ботевград и никога не си спомням да е имало проблем с водата. Пил съм винаги вода от крана на чешмата. Защо сега ботевградчани пият най-мръсната вода - не знам. Има разрешение за 28 сондажа и водохващания за питейна вода на Ботевград, но язовирът не е сред тях. Язовир "Бебреш" е построен за напояване и за промишлени цели и не е лицензиран за питейни нужди. Кой кога е решил да унищожи тези 28 водоизточника и е решил да водохваща от язовира - не знам. Това са въпросите, които трябва да получат отговор. Това заяви в ефира на бТВ бизнесменът Валентин Златев, който е син на собственика на ВЕЦ "Бебреш" - Васил Златев.

ВЕЦ "Бебреш" е работил само 14 дни през последната година и няма как да е отговорен за източването на язовира, който осигурява водоподаването за Ботевград, заяви Златев.

По думите му язовирът почти не работи през последните две години.

"Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните", коментира бизнесменът.

"Басейнова дирекция е сезирала прокуратурата, че водата се подава от язовир "Бебреш" към Ботевград без дори да се пречиства. Това е престъпление по НК", каза още той.

Кметът на Ботевград: В язовир "Бебреш" има вода за два месеца

Той обясни, че през 2016 година е съставен протокол и е констатирано, че тръбата от която може да се получава вода за Ботевград не функционира и това водоснабдяване се осъществява от 8 байпасни връзки, а през 2019 година тези връзки стават 17. Дружеството "ВиК Бебреш" дължи на държавата около 2 млн. лева за вода, обясни още той.

"Не си говоря с кмета на Ботевград Иван ГавалюговИван ГавалюговРоден е в Ботевград. През 1996 г. завършва ГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, в паралелка с, виждал съм го точно два пъти. Попитайте го къде е водата от язовир "Бебереш" и къде са парите, които се събират за ползваната вода.  На територията на общината действа организирана престъпна група, която събира пари за 9 млн. куб. метра вода, а дава пари на държавата за 2 млн. куб метра вода. Ще сигнализирам компетентните органи. Става въпрос за кражба от населението на Ботевград, става въпрос за ощетяване на държавата и това става със знанието на кмета Гавалюгов", категоричен е тоЙ.

Отново искам да подчертая, че язовир "Бебреш" е за стопански цели и това прави водата негодна за пиене. Г-н Иван ГавалюговИван ГавалюговРоден е в Ботевград. През 1996 г. завършва ГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец, в паралелка с е знаел за нередностите с водата на града. Той е олигарх, каза още Златев.

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ТЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

Спецпрокуратурата нищи потенциална водна криза в Ботевград

Златев отрече град Правец да е частен град. "Имам много приятели и те са всякакви хора. Занимавам се с това, което се занимавам. С останалата част от бизнеса ми се занимава моят баща, който е на 80 години", отсече бизнесменът.

Попитан какви са отношенията му с премиера Бойко Борисов, той попита защо трябва да има по-специални отношения с него. "По-важно е за обществото дали има вода в Ботевград, а не дали играя карти с Борисов", каза Златев.

"АЕЦ "Белене" като проект приключи, тепърва се формира нов проект "АЕЦ Белене". Престъпление е атомните реактори да бездействат при положение, че България е платила за тях. В скоро време ще имаме проблеми с тока при положение, че ще затваряме ВЕЦ-овете. Ще затваряме ТЕЦ-овете с въглища. Трябва да питаме българите дали искат режим на водата или режим на тока", запита Валентин Златев.

На въпрос за акциза на горивата той заяви: Акцизът в България е на средно ниво. Той е съгласувам с присъединителните документи на България в ЕС.

Какво показа извънредната проверка на яз. "Бебреш"?

Последвайте канала на

Novini.bg
4042 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Отец

2020.06.22 | 14:48

1
Боико неможе или неиска да спре тези крадци.Жалко.

Добави коментар

Водещи новини