НИМХ: От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София

  • 10 декември 2019 10:12

  • 285
  • 1
НИМХ: От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София
© Булфото (архив)

„От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“. Това заяви пред БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея“, подчерта той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

За да се тръгне към търсене на решение на проблема с мръсния въздух, първо трябва да се знаят източниците, отбеляза проф. Брънзов и добави: „Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит. Винаги ще има този източник на прах. Точно този прах, който стои в града, вдига се, сваля се – той има много сериозно влияние върху замърсяването на града. Разбира се, автомобилите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прах за града“.

По думите му по-честото миене на улиците ще намали източниците на прах в града, но трябва да се работи за всеки от източниците на замърсяване.

Съдът нареди: През зимата улици не се мият, ако въздухът е мръсен

Според него гражданските станции имат предимството, че дават пространствена представа за разпределянето на замърсяването в града, което може да помогне на властите. Той обаче не вярва на стойностите, които показват.

Нивата на замърсеност на въздуха може да видите и ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.10 | 10:22

1

хахаха

Добави коментар

Водещи новини