Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

Отварят безплатни буферни паркинги в София заради прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла.

За днес е въведен жълт код в София - град и в София област. Той е в сила и за други 11 области.

Жълт код за мъгла е в сила за 13 области на страната днес

Те са за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, съобщиха от Столична община.

Продължават и извънредните проверки на източници на замърсяване през днешния ден с изключително мръсен въздух в столицата.

"Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление", информираха от общината.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе "зелен билет".

Софиянци и гости на столицата могат да следят в реално време нивото на фини прахови частици и замърсяване на сайта https://air.sofia.bg. Там са и прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване. От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

Повече за стойностите на ФПЧ и времето може да следите ТУК.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет