Работещите в БАБХ на протест в центъра на София, искат с 40% по-високи заплати

  • 04 декември 2019 11:18

  • 1193
  • 6
© Novini.bg

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните излязоха на протестен митинг под надслов "Достойни заплати и достойни условия на труд" на площад "Независимост" в София, предаде репортер на Novini.bg

Протестът е организиран от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа". Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, за което предупреждават отдавна и синдикатите, и ръководството на Агенцията.

Протест в БАБХ заради ниските заплати

Анелия Иванова от КТ "Подкрепа" посочи исканията на протеста: "Нашето искане е да бъдат заделени 105 млн. лв. разходи за БАБХ на отделен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. Изчислили сме, че това прави около 40 млн. лева допълнително средства за бюджета на Агенцията, които могат да бъдат взети от държавния бюджет. Не приемаме оправданието, че пари няма, че бюджетът вече е структуриран и нищо не може да се направи. Тази мантра я слушаме от 2015 година".

"Хората са тук, защото няма с какво да работят, нямат консумативи. Те не приемат да бъдат обвинявани, че са убийци на животни. Това категорично не е вярно, тези хора изпълняваха заповеди, изпълняваха превенцията да не се разпространява болестта. Въпросът е как има всяка година 12-13 млн. да се изсипват в бюджета на Министерството на земеделието, за да бъдат обезщетявани стопаните, на които се наложи да бъдат умртвявани животните, а няма 40 млн. предварително да бъдат предвидени в бюджета за превенция. Основното ни искане е бюджетът на Агенцията да бъде отделен и ние да знаем, че тези средства са за безопасност по храните, за това тези хора да си свършат работата по отношение на това ние да имаме безопасна и качествена храна на масата си", коментира синдикалистката.

Тук хората получават между 800 и 1000 лева – ветеринарни специалисти, доктори, агрономи, зооинженери, лаборанти, химици, тесни специалисти. Това е унизително ниско заплащане. Ние искаме ръст минимум от около 40% - между 1200 и 1500 лева заплати. Искаме рестарт на системата, защото тя беше мъртвородена през 2011 година и е на командно дишане, заяви Иванова.

КТ "Подкрепа" от протеста пред НС: Искаме да се плащат първите 5 дни на 100% от работодателя

"Това, което се внушава, че ние искаме да вземем главата на министъра на земеделието или на директора на храните, няма такова нещо. Ние сме тук, за да застанем зад министъра на земеделието с бюджета, който е поискал. Първият етап на бюджетната процедура. Тогава министърът на земеделието поиска едни пари и ние стоим зад тези искания. Искаме министърът на финансите да си поправи това предложението. Ние тази процедура я вървим от 2015 г. Проблемите и дефицитите са от тогава. Бюджетът за храните стартира всяка година на минус. Лошото е, че не са съгласни да намерят едни 40 милиона, които да бъдат дадени за рестарт на системата: анализ, заплати и т.н. Хората в тази агенция бранят здравето на нас и на европейските граждани. Настояваваме за целеви средства за агенцията в отделен ред в бюджета на министерството това е основният аргумент, който ще седим до последно", каза още Анелия Иванова.

Недоволните служители на БАБХ са подготвили протестна декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до Народното събрание.

Последвайте канала на

Novini.bg
1193 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Коментар

2019.12.04 | 13:33

6

Вожда ще им даде, който не протестирал той не взел.

Гневен

2019.12.04 | 13:23

5

Тази агенция е пълна с калинките на управниците.Напълно ненужна и неефективна.Всичките са корумпирани изнудвачи.Да,те са жестоки и бездушни убийци на здрави животинки.Мантрата,че се грижели за здравето ни е напълно смехотворна и демагогска,защото непрекъснато четем какви хранителни отрови са наредени в магазините,включително и в детските пюрета.Изпълнители са на сатанинските планове за унищожаването на народа и РОДИНАТА ни!!!

оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.12.04 | 13:21

4

Искането им е основателно! Нали под"зоркото" им око 30 години западняците ни тровят с боклуците си, които изнасят в България,за да ни хранят.

008

2019.12.04 | 13:00

3

А като скачахте върху чувала с пилетата да ги трепете беше яко а? Хич не ги и съжалявам тия боклуци - рушветчии, изнудвачи, рекетьори и убийци на животни. полза никаква, но вреда огромна - и за бизнеса, и за хората. Ако я няма тази агенция ще е по-добре

Ka44

2019.12.04 | 12:55

2

А парите на ръка не ги ли смятате?

Сашо

2019.12.04 | 11:57

1

Е как не. Толкова поръчки изпълниха и видяха как техни шефове се нарушиха .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини