Протест в БАБХ заради ниските заплати

  • 04 декември 2019 09:15

  • 568
  • 0
Протест в БАБХ заради ниските заплати
© googlemaps

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излизат на протестен митинг под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд". Той започва в 11:00 часа на площад "Независимост".

Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

БАБХ започна засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден

"Протестираме за стабилизиране на БАБХ, която беше мъртво родена. Бюджетът на МЗХ е планиран с дефицит и това е всяка година", заяви пред БНР Анелия Иванова от Федерация "Земеделие" в КТ" Подкрепа".

Тя посочи исканията на протеста: „Нашето искане е да бъдат заделени 105 млн. лв. разходи за БАБХ на отделен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. По този начин ще се гарантира дейността на агенцията, която е единственият компетентен орган, който се занимава с безопасността по цялата хранителна верига. БАБХ действително харчи почти половината от бюджета на МЗХ. Това наистина е агенция, която е водеща в министерството. Твърдим, че е реалистично да се отделят тези средства на отделен ред и че могат да бъдат получени, защото така или иначе всяка година тези средства се изплащат. Нашето обръщение е към народните представители и премиера, с което искаме да ги призовем тази година да предвидят реален бюджет в МЗХ, защото всяка година финансовото министерство залага бюджет с дефицити на това министерство“.

За поредна година сме излъгани от председателя на Комисията по бюджет и финанси, посочи Иванова и добави, че предложенията им, внесени още през лятото в комисията, не се взимат предвид: „Министърът на финансите изобщо не обръща внимание на политиките и програмите, т.е. пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши Агенцията. След това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“.

Според Светла Василева – председател на Федерацията на независимите синдикати, исканията на работещите в БАБХ са справедливи: „Нашите искания бяха за увеличение на бюджета на Министерство на земеделието с 15 млн. Дефицитът в министерството е в размер на 10 млн. Той се дължи на извършени структурни промени в БАБХ и извършени всички заложени цели на правителствената програма. Бюджетът за разходи за персонал в министерството през 2019 г. беше 108 млн. За 2020 г. има правителствено решение – с 10 млн. беше завишен и той беше 118 млн. Тъй като дефицитът е точно 10 млн., това означаваше, че всички работещи 7500 души щяха да получат 0% увеличение. Финансовият министър беше категоричен, че няма да увеличи бюджета на МЗХ. В комисията г-жа Танева направи предложение да бъдат прехвърлени средства от „Разходи“ в „Разходи за персонал“ 10 млн., което осигурява 10% увеличение".

От КТ „Подкрепа“ обаче се обявяват против това прехвърляне. Днешният протест не е подкрепен от КНСБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини