Калфин: Пенсиите трябва да се преизчислят, а не да се вдигат

  • 04 декември 2019 07:48

  • 3792
  • 3
Калфин: Пенсиите трябва да се преизчислят, а не да се вдигат
© Кадър - БНТ

Доказваме трудов стаж 40 години назад. Ако са изчезнали архивите на НОИ, човек няма как да докаже, че този стаж е реален - с изчезнали фирми и печати. Архивът на НОИ е много важен и би трябвало да се охранява много добре. Откри се един много модерен център за архив, НОИ по принцип се грижи добре за това. Това заяви в ефира на БНТ бившият социален министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска по повод разкритата вчера измамна схема за пенсиониране, с която е нанесена щета за 3 млн. лева на Държавното обществено осигуряване.

По думите му проблемите с фалшивите болнични не е в социалната система. "Те са издават от медицински лица. Бях предложил една различна система - ако искаме да се преборим е да има електронна здравна карта. Не социалният министър е виновен за фалшивите болнични и ТЕЛК-ове. Които ѝ да плати не е приемливо, ако е за фалшиви болнични. Все пак това са нашите данъци", заяви още той.

Арестуваха трима, източили 3 млн. лева от НОИ

"Правилният подход е да се потърси начин да се намалят измамите. Пресечната точка е точно това. Има системи в някои държави в ЕС за доверени лекари към фирмите - един издава диагнозата, друг вика на повторен преглед", обясни още Калфин.

"Що се отнася до Деница Сачева, тя ще завари голям проблем в закона за социалните услуги. Той е добър, но има доста неясни текстове. Хората са уплашени, трябва да се изяснят тези текстове.  Дете може да бъде изведено от семейството само, кагато има пряка заплаха за живота и здравето му. Много ме е страх, че този добър закон ще буди негативна реакция, само като се чуе за него, както го прави Истанбулската конвенция", смята той.

След бурни дебати избраха Деница Сачева за социален министър

По думите му смяната на министър навсякъде по света минава с дебати. "Това е белег, че някъде нещо куца", обясни Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

"Вдигането на минималната пенсия е антисистемен подход. Те трябва да се преизчислят, това струва милиард и половина, те ще се върнат в хазната като данъци, но не знам защо не се прави", обясни още той.

Последвайте канала на

Калина Христова
3792 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nona

2019.12.10 | 23:06

3

Nezabavno tryabva da se preixcislyat pensiite ,za 37 god.staj 242 lv pwnsiya ,sram i pozor

Anonimen

2019.12.04 | 11:35

2

Triabva da se preizchisliat i namaliat deputatskite zaplati za da se vdignat pensiite.

2019.12.04 | 09:53

1

42год. стаж плюс 2год. казарма и тя се признава за стаж , 254 лв. пенсия . това ти го изчисли и твойто правителство помияр , а има хора с по 20-25 год. стаж вземат по 200.

Добави коментар

Водещи новини