Одобрена е новата Европейска комисия

  • 27 ноември 2019 13:36

  • 490
  • 0
Одобрена е новата Европейска комисия
© Pixabay

С 461 гласа „за“, 157 „против“ и 89 „въздържал се“ Европейският парламент днес даде зелена светлина за новата Еврокомисия, предаде БНР.

Евродепутатите от Европейска обединена левица/Северна зелена левица и „Идентичност и демокрация“ заявиха преди вота, че няма да я подкрепят, а Зелените/Европейски свободен алианс обявиха, че ще се въздържат.

Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

Трите големи групи в Европейския парламент - Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“ я подкрепиха.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е съобщи по време на днешното си изслушване в Европейския парламент за промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

„Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж“, заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

Доскорошната министърка на отбраната на Германия обяви също твърда решимост за борба с климатичните промени, които са „екзистенциално“ предизвикателство. И обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

„Нямаме нито един момент за губене в борбата с климатичните промени“, подчерта тя и допълни: 

„Това е екзистенциален проблем за Европа и света. Как да не е такъв, след като 85 на сто от хората, които живеят в крайна бедност, живеят в 20-те страни, които са най-уязвими от климатичните промени? Как да не е екзистенциален, след като Венеция е под вода, горите в Португалия опожарени, реколтата в Литва намалена наполовина заради сушата? Несъмнено, това се е случвало и преди, но не и с такава честота и интензивност. И ние нямаме нито един миг за губене в борбата срещу климатичните промени“.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване. 

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Последвайте канала на

Novini.bg
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини