Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

  • 27 ноември 2019 06:05

  • 576
  • 0
 Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия
© Pixabay

Европейският парламент ще гласува днес по обед състава на новата Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Предвижда се изборът да бъде с явно гласуване и да бъде обявен за успешен при получаването на обикновено мнозинство от участвалите евродепутати.

През юли ЕП избра с 383 гласа (девет над минимума) Фон дер Лайен за следващ председател на ЕК. Срещу предложението бяха 327 евродепутати, а 22-ма се въздържаха. През септември евродепутатите отхвърлиха първите кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния, което отложи гласуването и встъпването в длъжност на новата комисия досега с един месец. Междувременно комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер от 1 ноември премина в режим на ограничени правомощия.

Великобритания не изпълни задължението си по договора за ЕС да излъчи еврокомисар. Затова днес новата комисия ще бъде гласувана, без бройките в състава да са изцяло запълнени. Според правните отдели на европейските институции гласуването на ЕК в този непълен състав е допустимо. ЕК заведе срещу Лондон наказателна процедура и е възможно да внесе иск в Европейския съд.

Ако днес мнозинството в ЕП подкрепи новия състав на комисията, еврокомисарите ще встъпят в длъжност от 1 декември. Мандатът на ЕК е пет години, а Фон дер Лайен е първата жена, избрана за ръководител на институцията.

Последвайте канала на

БТА
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини