Най-малко 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

  • 20 ноември 2019 14:29

  • 332
  • 0
Най-малко 4 месеца ще продължи водният режим в Перник
© Pixabay

Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това стана ясно от думите на директора на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" в МОСВ инж. Радослав Георгиев пред БНР.

Той посочи, че в момента притокът към язовир "Студена" е три пъти по-малък от годишния график. По негови думи от началото на годината до края на октомври общият приток е около 11,5 млн. кубически метра.

На въпрос кога са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него намалява драстично, Георгиев обясни, че информацията е била анализирана през септември.

В Перник канят премиера на чаша студена вода

Мярката, която е била предприета, е да се преустанови използването на питейна вода за промишлени нужди. Той подчерта, че е нужно пестеливо водата да се използва пестеливо от населението, както да се включат всички резерви, които ВиК-Перник има извън язовира.

По негови думи настоящата година е изключително суха и притокът в язовир "Студена" е най-малък от 2006 г. насам.

Георгиев подчерта, че до момента няма данни за източване на язовира и посочи, че всеки месец Басейнова дирекция проверява дали се спазва режимният график. Не са били установени нарушения в графиците за 2018 и 2019 г.

Георгиев припомни оценка от 2016 г., според която загубите по водопреносната мрежа на града са над 50%, тъй като тя е амортизирана.

Нинова за водата: Хората вместо инвестиции получават легени

Той съобщи и че почти всички язовири в района са с намален обем. Според него обаче други населени места няма да стигнат до воден режим.

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е в Перник, за да се срещне с кмета Станислав Владимиров за обсъждане на ситуацията в града.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Протестиращите опитаха да нахлуят в сградата на ВиК - Перник

Водният режим засяга около 60 000 души.

Последвайте канала на

Novini.bg
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини