Нено Димов: Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели

  • 21 ноември 2019 10:58

  • 297
  • 3
Нено Димов: Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели
© Булфото (архив)

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир "Студена" за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник.

Той информира, че за периода 2018 - 2019 г. ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим. Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир "Студена" е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване, отбеляза министър Димов.

Прокуратурата подхвана безводието в Перник

Той посочи, че заявката на ВиК Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

Министър Димов каза, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК Перник е бил подписан договор за изграждане на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" 2014-2020 г. С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се намалят загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. Той информира, че по предварителни проучвания с реализацията на проекта за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м. По думите на Димов ще се осигури непрекъснато водоподаване и ще се рехабилитират около 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде изградена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните дейности ще подобрят екологичното състояние на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лв.

Веднъж на 48 часа от 18.00 ч. до 05.00 ч. ще имат вода жителите на пернишки села

През 2019 г. в заявките на ВиК - Перник за промишлено водоснабдяване за "Стомана Индъстри" и Топлофикация "Перник" от язовир "Студена" са за количества отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година, обясни министър Димов.

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

Кметът на Перник ще иска РЗИ да информира всеки ден за качеството на водата

Последвайте канала на

Novini.bg
297 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.11.21 | 11:50

3

А бе седесарсго герберско чучело .Знаеш ли че по реките не остана ни речен пясък ни баластра не нанос ни камъни бе изроди такива .Ежедневно тежки багери фадроми камази самосвали изгребват и изнасят стотици хиляди танова инертни материяли и застрашават мостовите съоръжения над реките ,застрашават безводието на населените места бе бандити и разбойници такива Да не говирим за ерозиране бреговите ивици и земеделските земи .Басейновата дирекция ряаботат с разбойници и престъпницза възникване на екологична катастрова в близко бъдеще и ,

Баба Ви

2019.11.21 | 11:39

2

Измитането на гербаджийската долна пасмина от България /наследница на болшевиците/ е единственото решение на водните проблеми!

2019.11.21 | 11:09

1

КАК Е НЕНО? ПОБЕДИ ЛИ ЕКОЛОГИЯТА?

Добави коментар

Водещи новини