Започва възстановяване на надвзетите помощи за заменки

  • 20 ноември 2019 13:25

  • 439
  • 1
© Pixabay

Днес МЗХГ ще изпрати уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициентите, получили държавна помощ за горски заменки. Това съобщи министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри време на брифинг в Народното събрание.

"Настоящата трибунка я даваме, за да информираме за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. Малко хронология на събитията. С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. НПО бяха информирали и ЕК и започна проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат тук с решение на НС бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд", каза още Танева.

По думите ѝ ЕК се е произннесла, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефициентите да възстановят полученото в повече.

ДФ "Земеделие": Няма опасност от загуба на евросредства заради къщите за гости

"В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициентите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициентите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. Днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефициенти и стартира процедурата за възстановяване на надвзетите суми от бенефициентите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
439 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сливен

2019.11.20 | 16:25

1

Пак ли тази лизи близи аман

Добави коментар

Водещи новини