Еколозите против готвения концесионен договор за Западен парк

  • 22 март 2012 17:41

  • 1262
  • 0
Еколозите против готвения концесионен договор за Западен парк
©

Еколози от партия Зелените се обявиха против готвения концесионен договор за Западния парк в София, който трябваше да бъде гласуван на заседанието на общинския съвет днес. Те протестираха пред сградата на Столичната община, съобщи Дарик радио.

Докладът с решението за концесията беше отложен за следващото заседание на Столичния общински съвет, за да бъдат подробно разгледаните концесионните условия.

В договора се предвижда 25 години максимален срок на концесията, като инвеститорът трябва да направи спортни съоръжения, увеселителен парк и да поддържа зелените площи. Природозащитниците се опасяват, че ще се повтори случаят Софияленд.

Според Пламен Атанасов от „Зелените" концесионният договор е изключително неизгоден за гражданите и за общината. „Изгоден е може би за някой бизнесмен, който иска да застрои парка след приключване на концесионния договор общината ще трябва да плати всичко, което е построено на територията на парка", каза той.

Това означава, че дори след края на договора инвестициите на общината ще му бъдат възстановени от общината, допълни Ива Братанова от местна организация на партията. В договора не са определени площите за застрояване, отдих и т.н., а са определени спрямо ОУП, което подлежи на промяна, допълни тя. „Ако сега са определени 20 дка от общо 500-те които се дават на концесия, няма никакви гаранции, че тези 20 няма да станат 200 дка", каза тя.

Според еколозите атракционите, заложени в договора, съвпадат с тези в Софияленд. В отговор столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска обясни, че няма опасност Западният парк да последва съдбата на „Софияленд". Тя припомни, че Софияленд е частен проект, а при Западен парк става въпрос за публична общинска собственост, която при ясни параметри да бъде отдадена за експлоатация. Можем да развалим по всяко време договора, без общината да дължи огромни неустойки, категорична е Фандъкова. „Знаем, че концесия в годините назад се беше превърнала в мръсна дума, искам да изчистим тази дума", каза Фандъкова.

Фандъкова допълни, че е важно да има и интерес от инвеститори и даде за пример концесията на Централна баня, която ще бъде обявявана за трети път, защото няма желаещи поради първоначално предложената огромна концесионна такса.

Не стана ясно обаче дали ще се преразгледат клаузите в концесионния договор за изплащането на обезщетения от общината при прекратяване на договора по вина на концесионера. Не стана ясно и дали ще остане клаузата общината да възвърне вложените средства от инвеститора в атракционите в края на концесията.

Последвайте канала на

1262 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини