Столична община отдава на концесия 500 дка от Западния парк

  • 20 март 2012 11:53

  • 845
  • 0
Столична община отдава на концесия 500 дка от Западния парк
©

Столичната община ще обяви концесия за отдаване на 498 дка от Западния парк - за не повече от 25 години. На заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет заместник-кметът Мария Бояджийска представи предложението на общината, което предстои да бъде гласувано на предстоящото в четвъртък заседание на общинският съвет.

Ако процедурата бъде одобрена, изборът на концесионер ще отнеме около четири месеца. Общината няма намерение да иска концесионно възнаграждение, а държи на инвестиционната програма, посочи Бояджийска. Бояджийска припомни, че одобреното от СОС задание за подробен устройствен план през 2007 година за парка е било обжалвано, а в края на 2010 година съдът е потвърдил устройствения план. В средата на 2011 година и ВАС се е произнесъл в полза на утвърдения от съветниците план. Бояджийска заяви, че бъдещият концесионер не може да въвежда контролиран достъп до парка. Отделно от това ще трябва да се осигури охрана и видеонаблюдение в концесионираната част на парка.

Минималното изискване към кандидатите за концесионери ще е да вложат 2,5 млн. в изграждане на атракционен комплекс. Други минимум 2,7 млн. лв. ще трябва да се вложат във възстановане на парковите площи, а още 252 хиляди лева - в изграждането на спортни съоръжения.

От концесионерите ще се иска през първите три години да извършат почистване на алпинеума в парка, възстановяване на изкуственото езеро, другото езеро, възстановяване на алейното осветление, на каменната арка на официалния вход, направата на алеи за разходка на кучета, на велосипедни алеи. В същият период ще се изграждат постоянни и временни постройки - кафенета, сладкарница, ресторант и фитнес-клуб, както и тенис-кортове. В североизточната част ще се изгради атракционен комплекс. В по-късен етап ще се искат и инвестиции в инженерната инфраструктура на парка.

Последвайте канала на

БТА
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини