Експерт: Системата бълва убийци на пътя

КАТ трябва да спре с дежурните причини за дадено ПТП. Има много други причини за трагедиите на пътя. Трябва да се обясни на кандидат-водачите, че при непредвидена ситуация, трябва да се избегне челният удар. Това каза председателят на АКАБ Красимир Георгиев в ефира на БТВ.

Думите му са по повод новите по-строги правила за шофьорите и опасенията, че школите бълват недобре подготвени водачи. "Безопасността започва и свършва с обучението и квалификацията", категоричен бе той.

"Системата бълва убийци на пътя. Часовете по кормуване с крайно недостатъчни". Това заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Трябва да се вземат мерки изпитът да стане обективен, безпристрастен и безкомпромисен. Ако се вземат нужните мерки, пътните инциденти ще намалеят драстично за две години“, убеден е Георгиев.

„Системата е пилотна. Курсистът трябва да установи, че е в автомобила по време на изпита. Това се случва в мобилно приложение. В началото и в края на изпита се прави селфи и се дават специални кодове. Задава се време и маршрут“, разясни Тодоров.

„По норматив часовете по практика трябва да бъдат 31. Само че когато някой рекламира шофьорски курс по 195 лв., няма как тази автошкола да даде тези 31 часа, въпреки че е задължена. Това се удостоверява с подпис на курсиста. Системата на практика бълва убийци на пътя”, коментира Владимир Тодоров.

„Тази схема е тестова, но вече се прилага в някои школи“, добави той.

„Не откривам слабо място в тази система на обучение“, уверява Красимир Георгиев.

Експертите не изключват заради нововъведенията, цената на шофьорските курсове, да скочи.

Експертът даде пример със следния въпрос: „Каква е максималната стойност на отношението мощност/тегло за мотоциклети от категория А1?”. Даде и друг пример с въпрос за това в кой ъгъл се поставя винетката. Тодоров попита как подобни въпроси имат връзка с безопасността на движението.

„Да не говорим, че винетките вече са електронни, но този въпрос все още е в листовките”, допълни той.

Те призоваха министърът на образованието да помогне за премахването на част от въпросите, които са неактуални.

Коментари

  1. 2019.10.21 | 08:17

    Айде стига глупости. Инстинктът за самосъхранение на човек, не позволява да избере челен удар. Просто сме си диво и малоумно племе. Като тръгна по пътищата срещам десетки подобни убийци! Българина разбира само като му бръкнеш у джоба! Щом има пари за кола, с която се прави на Фитипалди , ще има пари и да си плати глобата!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет