Червеи потекоха от дворните чешми във Враца

  • 01 октомври 2019 08:39

  • 1326
  • 1
Червеи потекоха от дворните чешми във Враца
© Кадър - БТВ

Червеи изтичат от дворните чешми във Враца.

За неприятната ситуация алармираха зрители на БТВ, които се притесняват от зарази. За последния месец случаите с открити животинки са два. Тяхната дължина надхвърля 20 см. Местни жители разказаха, че се притесняват от качеството на водата и искат да знаят дали тя е годна за пиене. Потърпевшите незабавно алармирали институциите, но все още няма конкретен отговор дали организмите са вредни за човек.

Проби на РЗИ-Враца показват, че зараза няма. Директорът на инспекцията д-р Кети Ценова обясни, че това е т.нар конски косъм – паразити, които виреят основно в чисти води. По думите ѝ животинките са безвредни за човешкия организъм, но не е приемливо те да изтичат от водопреносната мрежа. Според нея най-честия начин, по който се пренасят паразитите във водата е чрез яйца.

Експертът поясни, че е разпоредена проверка на ВИК, която да провери качеството на водата. Резултатите от пробите ще бъдат качени на сайта на регионалната инспекция.

Водата във Враца се изследва от 13 точки всекидневно. Други експерти обясниха, че в града няма пречиствателна станция за питейна вода, а само за отпадна. В районите, където са намерени червеите, ще бъде засилено хлорирането на водата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Apropos

2019.10.01 | 09:54

1

И Хюндай се отказа да инвестира в България. Не са им допаднали изнудванията на Премиера. За младите да напомня, че при СакКобургота беше първият опит на корейците. Но и там имаше яка просия за подкупи. Отидоха в Чехия и Словакия.

Добави коментар

Водещи новини