Министър Банов: Политика на правителството е да инвестира в културното наследство

  • 27 септември 2019 17:21

  • 254
  • 0
Министър Банов: Политика на правителството е да инвестира в културното наследство
©

Всяка година Министерството на културата отпуска все повече средства не само за археологически разкопки, но и за консервация, реставрация и социализация на обектите и бюджетът за проучвания на обекти ще продължава да се увеличава. Това увери министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, който днес разгледа напредъка, постигнат през последната година при археологическите разкопки на Солницата край град Провадия. Министърът припомни, че само преди две години бюджетът за тези дейности е бил 1 млн. лв., а през тази година за теренни проучвания и археология общо са предвидени 3,5 млн. лв.

„Това е ясна политика на правителството – да инвестира в културното наследство с цел визия за бъдещето, с цел културен туризъм, с цел издигане на самочувствието ни”, каза министър Банов. За да бъде културният туризъм на нивото на Гърция и на Италия, трябва да има инфраструктура и подходи към обектите, защото имаме дори повече възможности от другите страни, допълни той и подчерта, че се прави всичко възможно държавата да се развива едновременно в различни посоки.

 

„Солницата е един изключителен обект, какъвто няма друг в Европа и е радост да отбележим напредъка. Този обект е дългосрочен и ние се ангажираме да съдействаме във всички фази, увери министър Банов своя домакин – ръководителя на екипа от археолози проф. Васил Николов, който от своя страна благодари на Министерството и на институциите за подкрепата, благодарение на която става възможно по-бързото разкриване на обекта.

Солницата край Провадия се счита за най-стария солодобивен и градски център в Европа. Министърът разгледа напредъка по разкриването на крепостна стена на 6500 години и откритите през последния сезон находки - съдове, стрели, шлемове, амулети, флейта и други предмети, които ще бъдат изложени след време в археологическия музей на Провадия.

„Тази земя съдържа останки на една невероятна култура, времето на първата европейска цивилизация, от шестото и петото хилядолетие. От тук тръгва историята на Европа. Аз съм благодарен на Министерството и на моя екип, които с душата си правят всичко възможно да следваме идеите си“, каза професор Николов.

Той показа на министъра завършената реставрация на първата и втората отбранителни стени, по време на която е открита и къща с уникални рисунки, които ще бъдат представени по подходящ начин на посетителите. „Това е средно халколитна къща и аз не знам за друга такава открита изобщо“, каза професорът. Според него проучваната в момента трета отбранителна система също представлява невиждано и невероятно достижение на ума, макар и за военни цели

„Ние не искаме да правим само наука, а да опишем на хората тези открития на достъпен език. Важно е този обект да се консервира и реставрира и идеята е да бъде отворено за посещение няколко месеца през годината. Ръководителят на археологическия екип отбеляза, че обектът вече привлича интереса на хората. Това показва статистиката от Деня на отворените врати, когато на 22 септември тази година посетителите на обекта са били над 1600 души, в рамките на 8 часа.

„Трябва да има политическо решение за това няколко големи обекта да бъдат приоритетно субсидирани и отворени с цел туризъм“, категоричен е проф. Васил Николов.

Другото предложение, отправено по време на разходката из обекта с министър Банов, е за това комисия да определи границите и режимите на тези паметници, които са публична държавна собственост,  за да могат да участват по проекти и да получават повече средства за съхраняването и развитието им.

Археологическият комплекс край Провадия включва солодобивен център, укрепено селище и некропол и се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей при БАН и Историческия музей в Провадия, с участието на български и чужди специалисти.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини