Днес почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка - София

  • 17 септември 2019 06:20

  • 2191
  • 1
Днес почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка - София
© Булфото

Днес църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов.

Преданието разказва, че през втората половина на І-ви и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонността си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносимите мъчения и трите сестри една по една били обезглавени.

През 126 г. благочестиви християни погребали светата майка при нейните дъщери. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца.

Преди 25 години с решение на столичния Общински съвет, църковният празник на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е определен и за празник на град София. На този ден отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта.

По този повод Столична община ще извърши тържествен водосвет и издигане на знамето на града пред храма „Света София“ в 11.30 и ще продължи с концерти на площада срещу Халите. Освен това през деня всички общински музеи, галерии, зоопаркът и парк „Врана“ ще бъдат с вход свободен.

От 10.00 часа пък ще се проведе тържествено заседание на Столичният общински съвет, по време на който редица ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на София“.

От 17.30 часа пред Народния театър ''Иван Вазов'' започва концерт на Софийския духов оркестър.

От 18.30 часа в Народен театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова.

От 20. 30 часа на площад „Княз Александър I“ ще започне аудио-визуалният спектакъл „София градски вибрации – 140 удара в минута“, който е създаден специално за Деня на София. Спектакълът ще представи образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци от различни жанрове и стилове, обединени чрез 3D mapping и музика на живо. Участие в него ще вземат Деси Андонова, Ина Кънчева, Космическите гласове от България, DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров.

Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Любомира, Надежда, Надка, Надя, Севда, Севдалина, София, Софка, Ставри.

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2191 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Надежда е седесарска кy.pва,

2019.09.17 | 08:07

1

как да го почитаме тоя син парцал.

Добави коментар

Водещи новини