Зелен ринг ще свързва столични квартали с градските паркове

  • 13 септември 2019 11:59

  • 652
  • 3
© Фейсбук

Зеленият ринг е с площ повече от 60 декара, дължина над 3 км. Това каза на пресконференция за представяне на проекта кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, предаде репортер на Novini.bg

Това е ключов, знаков, труден проект който изисква цялостна координация с Министерство на транспорта и Национална компания "Железопътна инфраструктура", заяви Фандъкова.

Целта е всички квартали, през които преминава Зеленият ринг, да имат връзка с парковете на града, посочи столичният кмет.

От доста месеци работим по тази инициатива, каза министърът на транспорта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. В момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. Когато планът влезе в сила Столичният общински съвет ще изрази своята воля да придобие безвъзмездно имота, а Министерски съвет ще вземе решение, с което ще отнеме имота от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и ще го предостави безвъзмездно на Столична община, добави той.

Велоалеите ще бъдат основната функционалност на градската мобилност. 60% от тази територия ще бъде за озеленяване. На територията ще може да се развива концепцията за градска мобилност, за придвижване на всички немоторни превозни средства, които трайно се настаняват в столицата, каза транспортният министър.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че въпросният участък започва от бившата гара "Пионер", улица "Самоков", улица "Тинтява" и зад зала "Арена АрмеецАрмеец Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни" стига до бившето транспортно училище Тодор Каблешков.

По проекта се работи още от 2016 година. Обектът е част от цялостно развитие за връзката с парковете. Крайната цел ще бъде създаването на Зеления ринг, който ще използва част от бившите жп линии и новите булеварди. Връзката ще става със Симеоновско шосе, където е изградено велотрасе. Успредно с това се развива и пешеходна връзка. Предвидено е изградено на спортни съоръжения и детски площадки. Целта е с велоалеи и пешеходно преминаване да се обвържат кварталите "Слатина" и "Изток", а впоследствие и други квартали, посочи арх. Здравков.

По думите му дори добра мобилизация реализацията на идеята може да се случи още следващата година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.09.13 | 20:39

3

Вместо да направят градска железница те ще махнат релсите и ще правят велоалея

Манев

2019.09.13 | 13:48

2

Мая щяла да направи два и да започне трети ама с много приказки и перчене.

2019.09.13 | 13:07

1

БРАВО! СУПЕР!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини