Сменят безплатно печките на десетки хиляди домакинства в София

Замърсяването на въздуха води до влошаване на здравето и опасност за живота на хората. Смятаме, че е важно институциите да информират гражданите за напредъка на мерките, които прилагат. Важно е гражданите да споделят мнението си и да зададат своите въпроси. Това каза омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент на среща с експерти и граждани по повод проблемите със замърсяването на въздуха, предаде репортер на Novini.bg

Нашият мониторинг показа една нормативна динамика в последните месеци. Има Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Радвам се, че дебатът напредва в тази посока. Има и динамика в наредбите, заяви Ковачева.

Мием интензивно улиците, посочи зам.-кметът на София Йоана Христова. Качихме и графиците, така че те да са публично достъпни. Имаме и обратна връзка от гражданите. Смятаме, че и контролът от страна на Столична община става все по-интензивен, добави тя.

Христова отбеляза, че Столична община е стартирала разделно събиране на текстилни отпадъци. Увеличихме и разделното събиране на едрогабаритните отпадъци -свързани с ремонтни дейности вкъщи. Сключени са договори за разделно събиране на гуми - геажданите могат да ги предадат на специално обособени за целта площадки. Приключи успешно процедура за поставянето на 25 филтъра в района на "Красна поляна". В момента тече и процедура за доставка на 2000 филтъра на територията на Столична община, като нашите очаквания са, че до края на годината ще успеем да поставим 150 филтъра, за 2020-та  и 2021 година 850 филтъра, а до края на 2023 се надяваме да поставим още 1000, съобщи тя.

Зам.-кметът на София оповести, че са осигурени  около 57 млн. лева, с които да бъдат подменени стари и неефективни отоплителни инсталации с по-екосъобразни алтернативи. Средствата са по Оперативна програма "Околна среда" и по програма "Лайф" на Европейската комисия. Ще проведем и разяснителна кампания, за да знаят гражданите как могат да им бъдат подменени отоплителните инсталации. Целта е в следващите 3 г. отоплителните инсталации на 20 000 домакинства в София да бъдат подменени, каза Христова.

Продължават усилията на Столична община за доставка на нови автобуси. Към момента 90% от автобусния състав е подменен, доставят се и първите електробуси, изграждат се и нови зарядни станции за тези електробуси. Смятаме, че този вид съвкупни мерки правят качеството на въздуха в София по-добро, посочи Йоана Христова.

На срещата стана ясно, че от шестте измервателни станции в София критични са данните само от една – в квартал "Надежда". Всички превишавания на нормите са измерени през месеците януари, февруари и март.

 

Коментари

 1. 2019.09.13 | 04:36

  Филтърите и печките не чистят въздуха а само ограничават до някъде неговото замръсяване.
  Не се сетиха да засадят някое дръвче, да пуснат повече обществен транспорт или да изградят някоя друга велоалея.Също така никаква стратегия за стимулирането и развитието на електро-транспорта и ограничаването на автомобилите в големите градове.
  И това при положение,че сме на първо място по белодробни заболявания а от това най-много страдат нашите деца.

 2. 2019.09.12 | 16:48

  София не е България!

  1. 2019.09.13 | 04:12

   София не е България, но в София е цяла България.

 3. 2019.09.12 | 18:24

  С нашите данъци купуват печки на циганите за предстоящите избори

  1. 2019.09.12 | 18:47

   на които ще трябва и тока да плащаме. Всеки може да провери колко точна дава в графата „други” в едномесечната сметка за електричество.

 4. 2019.09.12 | 18:44

  А пелети кой ще им купува.
  НИКОЙ . и те разбира се ще продадат печките , ще изпият парите и пак ще горят боклуци.
  Тая държава само тъпанари останаха .

 5. 2019.09.12 | 16:55

  Не е виновна печката, а какво се слага вътре за горене.

 6. 2019.09.12 | 16:44

  а Варна с НАЙ ЗАМЪРСЕНИЯ въздух, защото общината реже наред ДЪРВЕТА И ХРАСТИ - ако случайно засадят 20 -30 бройки, те изсъхват защото никой не ги полива - и трева не остана в Морската ГРАДИНА

 7. 2019.09.12 | 16:39

  общо взето отоплението ще става по скъпо и по скъпо. това искат да ни кажат.

 8. 2019.09.12 | 16:37

  Безплатен климатик за всеки ром и безплатен ток разбира се

 9. 2019.09.12 | 16:33

  Тая веднага започна агитация в полза на ГЕРБ Кому е нужно тя да организира отчет за работата и намеренията на столичната община по въпроса с чистия въздух .

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Избрано от Интернет