Експерт: Екстремните температурни амплитуди застрашават форума на древния град Хераклея Синтика

Екстремните температурни амплитуди могат да разрушат форума на древния град Хераклея Синтика.

Това каза за БТА директорът на Историческия музей в Петрич д-р Сотир Иванов. За да се предпази варовиковата настилка от разрушаване, е започнало покриване на плочите с пясък и геотекстил (вид дишаща мембрана). Това е временно решение, каза д-р Иванов, като допълни, че се обмислят два варианта за съхраняване на форума и трайна консервация. За тях обаче е необходима сума от неколкостотин хиляди лева, за които ще се търсят варианти за осигуряване с проект.

Директорът на Историческия музей в Петрич разказа, че зимните условия се отразяват по-негативно на настилката. През изминалата зима са наблюдавани около седемдесет процеса на замръзване и размразяване. Тези процеси могат да разрушат плочите, допълни д-р Иванов, което налага бързо да се вземат мерки за съхраняването им.

Коментари

  1. 2019.08.27 | 10:14

    SIC TRANSIT GLORIA MUNDI...Днешна българия на времето е била почти цялата провинция на римската империя....и сега разни академици се чудят откъде го имаме този италиански ген и то точно от земите на централна италия. Ами че то е повече от ясно, просто римляните са ни владеели и са си пръскали семето насам и натам. Но те не...ние с Ацтек сме завладели Рим и от там е цялата работа. Гърците са по хомогенни, римляните не са ги владеели, даже и данъци не са плащали на Империята. българите пък така и не завладяват Константинопол...Местното население, траки, македонци и славяни е успяло да намери общ език с римляните и българите, но циганите и османците го довършват...вечна му памет!

    1. 2019.09.11 | 12:27

      Не познахте, господине! Семето не е важно,а гена на майката. Понеже тракийки са слугували на римляните, италианците имат тракийски гени. България съществува от 5505 год.преди новата ера и знаем владетелитеси. Това,че силните на деня командват парада и изменят историята, е ясно на умните хора. Глупавите вярват, на писанията на враговете. Истината винаги излиза наяве!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет