39 декани и ректори се оказаха доносници на ДС

  • 14 март 2012 15:42

  • 8199
  • 10
39 декани и ректори се оказаха доносници на ДС
©

Близо 40 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на Държавна сигурност. Това оповести комисията по досиетата, съобщи БТВ.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет - Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Проучването е било сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети.

В "Софийския университет са проверени 339 души. За 35-ма от тях е установена принадлежност към репресивния апарат на държавата от преди 1989. Прави впечатление, че повечето от тях са от Философския факултет, както и от Факултета по славянски филологии, начело с бившия декан Валери Стефанов. Тенчо Дундов, декан на Юридическия факултет от 2006 до 2011 г., е бил дори щатен служител на ДС.

Димитър Киров, ръководител катедра в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г., също има досие. Богословът с агентурно име Антон собственоръчно е писал доносите си, сочи още справката на комисията по досиета. От 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени също двама. Затова пък единият от тях е самият ректор Стоян Денчев, известен в архивите на ДС с псевдонима Симеонов.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност. Бившият декан Апостол Апостолов – агент Наско, и настоящият Марин Нешков или агент Мургаш.

За 5 г. Комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона.

Последвайте канала на

Novini.bg
8199 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Ponsa

2014.10.01 | 18:25

10
Ректора на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий, Пламен Легкоступ, който не е споменат тук също е бил от ДС. Мнимят професор, чиято титлата получи не чрез защита на дисертация, а просто му бе подарена, по ирония на съдбата води кампания срещу опонента си на последните избори за ректорския пост наричайки го "Буров не е отличник, а шестак". Давам просто инфо, щото въпросния материал не споменава, че ректора на един от големите БГ университети е бил доносник, а май на никой не му пука.

2012.03.15 | 06:16

9
Мен и много хора ни интересува кои са били агенти на ДС,кои са доносничели за д гърба на хората,кои са били слуги на тоталитарния режи,защото са объркали много животи и семейства! Как може да кажеш,че не те интересува, ти комунист ли си,какъв си! Жалко за такива като теб,които мислят ,че животът започва с личното раждане! Около теб не се върти света и историята, тя има дълбоки корени и такива агенти са объркали много животи! Ама на теб кво ти пука, нали ти си си добре, елементарен човек. По-скоро си комунист,за да ги защитаваш. Комунистите сте много долни.
ace of spades

2012.03.15 | 01:35

8
каквото и да си говорим няма значение, повечето комунисти и техните отрочета са на високите и големи позиции във властта и държавните институции , дори и да излезе наяве тази информация кой е бил агент и доносник няма никакво значение защото никой нищо няма да направи, българския народ е овчи и до 100-200 години няма да съществува, както са изчезнали много народи в миналото.България не е силна държава , позволили сме турско робство, комунизъм и в момента позволяваме тази порнография която се случва.Половината от умните и качествени хора избягаха от тук, другата половина от тях биват третирани като роби в собствената им държава.Това е тъжната истина, българите са като картофите, хубавите са под земята

2012.03.15 | 01:25

7
При всеки гаф на управляващите ни подхвърлят скандал с досиета. А това , предполагам трябва да ни отвлече вниманието от резила в Катар.
Бля бля

2012.03.15 | 01:25

5
Точно това е целта на всички платени медии от ГЕРБ-те, да ни занимават с тъпи теми и да отклоняват вниманието към другите за да не пада отговорността върху тях. Хич не ме вълнува кой е бил доносник на ДС, защото ако се поразровят ГЕРБ-те ще си открият поне по 1 близък, който също е бил доносник. Тая практика с размахване на досиета я започна Костов и още тогава се видя че е умряла кауза.

2012.03.15 | 01:25

6
Не,просто не може да проверят милиони наведъж и да ти ги кажат, умньо
iveto

2012.03.15 | 01:24

4
По-добре да кажат кой не е бил доносник. Вероятно ще отнеме по-малко време.

2012.03.15 | 01:24

3
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си
Току-виж не е лъжа?

2012.03.15 | 01:23

2
Нов интернет портал - търсачка подобна на Google ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех! От безплатна проба глава не боли, може пък и да не лъжат?: Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=43b87510
sofia

2012.03.15 | 01:23

1
da , poznavam takav ! komunisti4eski donosnik koito vse oshte raboti v Vanshno Ministerstvo , g-n Nikolay Tzanev / bivsh konsul v Estonia , praten ot BSP / , rodom ot Ruse , roditelite mu jiveia v centara na Sofia na ul''Graf Ignatiev '' sreshtu pazar4eto , a g-n Tzanev e v jilishte koeto e vzeto i preustroeno oshte po vremeto na BKP na ul '' Vrabcha '' No 14 , prodaljava da raboti za DS ! za tova ne vjarvam 4e neshto shte se promeni sled kato iznesete tezi danni .

Добави коментар

Водещи новини