39 декани и ректори се оказаха доносници на ДС

  • 14 март 2012 15:42

  • 8138
  • 10
39 декани и ректори се оказаха доносници на ДС
©

Близо 40 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на Държавна сигурност. Това оповести комисията по досиетата, съобщи БТВ.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет - Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Проучването е било сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети.

В "Софийския университет са проверени 339 души. За 35-ма от тях е установена принадлежност към репресивния апарат на държавата от преди 1989. Прави впечатление, че повечето от тях са от Философския факултет, както и от Факултета по славянски филологии, начело с бившия декан Валери Стефанов. Тенчо Дундов, декан на Юридическия факултет от 2006 до 2011 г., е бил дори щатен служител на ДС.

Димитър Киров, ръководител катедра в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г., също има досие. Богословът с агентурно име Антон собственоръчно е писал доносите си, сочи още справката на комисията по досиета. От 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени също двама. Затова пък единият от тях е самият ректор Стоян Денчев, известен в архивите на ДС с псевдонима Симеонов.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност. Бившият декан Апостол Апостолов – агент Наско, и настоящият Марин Нешков или агент Мургаш.

За 5 г. Комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона.

Novini.bg
8138 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Ponsa

2014.10.01 | 18:25

10
Ректора на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий, Пламен Легкоступ, който не е споменат тук също е бил от ДС. Мнимят професор, чиято титлата получи не чрез защита на дисертация, а просто му бе подарена, по ирония на съдбата води кампания срещу опонента си на последните избори за ректорския пост наричайки го "Буров не е отличник, а шестак". Давам просто инфо, щото въпросния материал не споменава, че ректора на един от големите БГ университети е бил доносник, а май на никой не му пука.

2012.03.15 | 06:16

9
Мен и много хора ни интересува кои са били агенти на ДС,кои са доносничели за д гърба на хората,кои са били слуги на тоталитарния режи,защото са объркали много животи и семейства! Как може да кажеш,че не те интересува, ти комунист ли си,какъв си! Жалко за такива като теб,които мислят ,че животът започва с личното раждане! Около теб не се върти света и историята, тя има дълбоки корени и такива агенти са объркали много животи! Ама на теб кво ти пука, нали ти си си добре, елементарен човек. По-скоро си комунист,за да ги защитаваш. Комунистите сте много долни.
ace of spades

2012.03.15 | 01:35

8
каквото и да си говорим няма значение, повечето комунисти и техните отрочета са на високите и големи позиции във властта и държавните институции , дори и да излезе наяве тази информация кой е бил агент и доносник няма никакво значение защото никой нищо няма да направи, българския народ е овчи и до 100-200 години няма да съществува, както са изчезнали много народи в миналото.България не е силна държава , позволили сме турско робство, комунизъм и в момента позволяваме тази порнография която се случва.Половината от умните и качествени хора избягаха от тук, другата половина от тях биват третирани като роби в собствената им държава.Това е тъжната истина, българите са като картофите, хубавите са под земята

2012.03.15 | 01:25

7
При всеки гаф на управляващите ни подхвърлят скандал с досиета. А това , предполагам трябва да ни отвлече вниманието от резила в Катар.
Бля бля

2012.03.15 | 01:25

5
Точно това е целта на всички платени медии от ГЕРБ-те, да ни занимават с тъпи теми и да отклоняват вниманието към другите за да не пада отговорността върху тях. Хич не ме вълнува кой е бил доносник на ДС, защото ако се поразровят ГЕРБ-те ще си открият поне по 1 близък, който също е бил доносник. Тая практика с размахване на досиета я започна Костов и още тогава се видя че е умряла кауза.

2012.03.15 | 01:25

6
Не,просто не може да проверят милиони наведъж и да ти ги кажат, умньо
iveto

2012.03.15 | 01:24

4
По-добре да кажат кой не е бил доносник. Вероятно ще отнеме по-малко време.

2012.03.15 | 01:24

3
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си
Току-виж не е лъжа?

2012.03.15 | 01:23

2
Нов интернет портал - търсачка подобна на Google ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех! От безплатна проба глава не боли, може пък и да не лъжат?: Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=43b87510
sofia

2012.03.15 | 01:23

1
da , poznavam takav ! komunisti4eski donosnik koito vse oshte raboti v Vanshno Ministerstvo , g-n Nikolay Tzanev / bivsh konsul v Estonia , praten ot BSP / , rodom ot Ruse , roditelite mu jiveia v centara na Sofia na ul''Graf Ignatiev '' sreshtu pazar4eto , a g-n Tzanev e v jilishte koeto e vzeto i preustroeno oshte po vremeto na BKP na ul '' Vrabcha '' No 14 , prodaljava da raboti za DS ! za tova ne vjarvam 4e neshto shte se promeni sled kato iznesete tezi danni .

Добави коментар

Водещи новини