Община Плевен инвестира над 100 000 лева за втория етап от ремонта на историческа сграда

  • 09 август 2019 16:07

  • 233
  • 0
Община Плевен инвестира над 100 000 лева за втория етап от ремонта на историческа сграда
© Община Плевен

Община Плевен инвестира 100 800 лева за втория етап от ремонта на историческа сграда, в която се помещава Центърът за работа с деца, съобщиха от общината.

Ремонтът се извършва със собствени средства, след като проектът не бе одобрен за външно финансиране. Дейностите извършва плевенска фирма, която спечели обществената поръчка, а срокът за изпълнение е 60 дни. 

През 2017 г. бе ремонтиран покривът на южното крило на сградата, а през 2018 г. по проекта "Красива България" беше подменена фасадната дограма, изкърпени бяха участъци от външната мазилка, боядисани - външните стени, почистен и възстановен - каменният цокъл. През годините е извършена подмяна на част от дървената покривна конструкция. 

Със започналия ремонт ще се обновят прозорците от вътрешната страна на постройката, ще се възстановят вътрешни первази, ще бъдат заменени с нови керемидите на покрива и участъци от дървената конструкция. 

На сградата в центъра на Плевен са запазени две паметни плочи. Едната напомня, че от 1895 г. до 1898 г. там е било Винарското училище, където е учил Александър Стамболийски - водач на БЗНС, общественик и държавник. На втората плоча е написано, че сградата е била Земеделска гимназия, в която от 1946 г. до 1950 г. е учил известният български артист Григор Вачков.

Зранието е сред най-красивите стари сгради в Плевен. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини