Превръщат руини в центъра на Бургас в библиотека и Център за съвременно изкуство

След дългогодишно очакване днес дадоха старт на реконструкцията на Немското училище в Бургас. Руините в центъра на града ще бъдат превърнати в библиотека и Център за съвременно изкуство.

Кметът на Бургас Димитър Николов представи подробности за предстоящата реконструкция на Немското училище. Според проекта покрив от зелена растителност ще краси сградата, която днес е пред разруха. Имотът е с площ 2470 кв. м.

На терена към момента има две монолитни сгради. Предвижда се да бъде изграден красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, центъра за съвременно изкуство и градината.

При вечерни сбирки, концерти, този вход може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще могат да ползват многофункционалната зала на трети етаж и откритата тераса. С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход служи за достъп до детския отдел на първи етаж, административния отдел на втори етаж и читалните на последния трети етаж.

От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена. Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

Коментари

  1. 2019.08.08 | 15:03

    Браво, но... както винаги има и едно но, а в случая е следното: не изглежда ли това като чифте пищови на гол корем защото инфраструктурата хич я няма, освен няколко централни улици. А канализацията, водопроводите, пречистването на отпадните води. И все пак е разбираемо, всичко над земята се вижда, а всичко разположено под нея-не. А идват избори!

  2. 2019.08.08 | 14:39

    Боже мили,доживях да го започнат. Дано да доживея да го видя готово!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет