Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко

Расте броя на огнищата на африканска чума по домашните прасета у нас. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се допусне заразата да засегне свиневъдни обекти.

Последният случай на открита зараза в Добричко е при диво прасе, блъснато от кола и открито мъртво край Дуранкулак. Областта е една от критичните за разпространение на заразата, тъй като граничи с Румъния, където огнищата на заболяването са над 1500. Една от превантивните мерки е дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

"Ако автомобилът е преминал през такова огнище, където има африканска чума, да бъде свален вирусът тука на място още при влизането в държавата", коментира за БНТ д-р Борислав Каменов - директор на ОДБХ-Добрич.

Изграденото защитно съоръжение по цялата сухопътна граница с Румъния е в добро състояние, показват проверките.

"Не видяхме пробиви. На две-три места имаше наноси от дъжда, обаче те не бяха засегнали съоръжението, допълни д-р Каменов.

Кметовете ще запознаят всички собственици на прасета, които се отглеждат в задните дворове от опасностите от отглеждането им.

"Към стопаните в трикилометровата зона поне, ако е възможно така да направят, че да не отглеждат прасета. Разбираме тяхното безпокойство, но по-важно е да запазим целия отрасъл, отколкото едно или две прасета, заяви Живко Желязков - зам. областен управител на Добрич.

Специалистите разчитат мерките да дадат резултат и болестта да не достигне до големите ферми в областта. В свинеферми в Добричко се отглеждат около 70 000 животни.

Коментари

 1. 2019.07.20 | 11:47

  Как поне веднъж не се чу за чума по кучета и котки?Гледам сутринта една репортерка т.... като п...,взела да пита един човек който продава гълъби дали нямало опасност от зараза.

 2. 2019.07.20 | 10:49

  Големите ферми няма да бъдат засегнати. Нали те стоят зад тази кампания, подкрепяни от мафиотите, дето управляват страната. Целта е хората да спрат да отглеждат животни в "задния двор", както са написали "неподкупните" журналя. Впрочем, усилията им са излишни, защото след подобно "държавническо" отношение селата опустяха, а хората, които все още оцеляват на село, разчитат на тези животни за да живуркат. И когато бандата на Тиквата им отнеме и този поминък аз лично не им давам много време преди да отидат в по-добрия свят (те и без това са на възраст) от мъка и отчаяние.

 3. 2019.07.20 | 10:39

  Убийци

 4. 2019.07.20 | 09:22

  Пълна забрана на внос от Румъния ,на месо,фуражи! А с румънските цигани,които влизат със салами и сандвичи ,КАКВО ПРАВИМ? Хвърлят си боклуците и огриските на всяка отбивка на пътя ,чак до Маказа.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет