Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи в София

27 юни 2019 12:04

Мая Манолова поиска ревизия на всички разрешителни за строеж в зелени площи в София
© Омбудсман на Р България
389 1

„Тук съм по покана на „Обединена София срещу презастрояването“ и подкрепям всяко едно от справедливите им искания.“

Това каза днес омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред сградата на Столичната община, където подкрепи инициативата на редица граждански сдружения, организации и комитети, които протестираха срещу презастрояването на малкото останали зелени площи в гр. София. „Обединена София срещу презастрояването“ бяха подготвили конкретни искания до кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелената система в града, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Смятам, че това, което искат гражданите е напълно справедливо и в интерес на гр. София. Аз съм за това СОС да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространят и върху работата на следващия Общински съвет“, обяви Манолова.

По думите й е крайно време да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства, на ограждане на паркове. Според нея зелената система трябва да се разширява, а не да се руши и да има посегателства върху нея.

„Аз съм против изсичането образно казано даже на „едно здраво дърво“. Трябва да се мислят други решения и този и следващият общински съвет имат тази огромна отговорност пред гражданите на столицата“, заяви омбудсманът.

Общественият защитник подчерта, че е дошло времето, в което трябва да се направи пълна ревизия на законността на извършените реституции, заменки и на процедурите, които предвиждат застрояване, особено в парковете и зелените площи.

„Плаче за ремонт и общинската наредба за провеждане на обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и че реално администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен разбира се, когато те по категоричен начин с гражданска инициатива не заявят своите искания“, допълни Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

По думите й са необходими промени в законодателството, които в препоръките си тя нееднократно е отправяла, включително и през Годишните доклади на институцията на омбудсмана. Чрез тях тя е настоявала за разширяването на кръга от заинтересовани лица, които могат да атакуват по съдебен ред всяко решение на СОС, с което се посяга върху зелените площи. Омбудсманът обясни, че гражданите трябва да имат възможността да обжалват пред административните съдилища актовете на Столична община за строителство, визи за проектиране, строителни разрешения, ПУП-ове, за да се проверяват по съдебен ред всички посегателствата върху зелени площи и съответно да се преустановяват.

„Промените в законодателството са необходими, защото тези безобразия не са само в гр. София, а и в гр. Пловдив, в гр. Бургас и в десетки други градове“, отчете омбудсманът и подчерта, че е необходима активната политика не само на Столична община, но и на кметовете по места за запазване на зелените площи и на зелената система.

Като добър пример за такава активност Манолова посочи кмета на гр. Стара Загора Живко Тодоров, който инициира референдум за парк „Бедечка“ и започналото му презастрояване бе спряно.

Гражданите допълниха, че един от големите проблеми в столицата са детските градини и подчертаха, че терените за тях не трябва да се променят, докато не се построи нова детска градина.

Филип Епитропов
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Питащ

2019.06.28 | 11:27

1

Спомените от "синьото управление"-Ликвидационни съвети - "Пълна ликвидация на селското стопанство в България", старт за пълната ликвидация на зелени площи и междублокови пространства в градавете-Закона "Лучников"-пълна недомислица , за която още много ще страдаме., модел на здравеопазване в България- поредна некадърна недомислица, болниците-търговски дружества, хищническа приватизация и т.н. и т.н. Как едно свясно нещо не направиха СИНИТЕ, които сега са в двайсет нюанса.

Добави коментар

Водещи новини